Otevřená registrace

11. prosince 2008

Spustili jsme nové možnosti registrace a přihlášení do našich služeb.

Nové možnosti přihlášení
První změna je možnost zaregistrovat si u nás uživatelské jméno ve formě libovolného emailu, tedy nejen v Seznamáckých doménách. Druhá změna je, že zavádíme podporu OpenID, u kterého se stáváme jak poskytovatelem, tak příjemcem.

Libovolný email
Nově máte možnost zaregistrovat si k nám uživatele ve formě libovolného (tedy i neSeznam) emailu. V praxi to znamená, že si k nám založíte například účet vesely.uzivatel@vasefirma.cz zadáte si k němu heslo (které by nemělo/nemusí být stejné jako do Vašeho emailu na vasefirma.cz) a budete se s ním moci přihlašovat na všechny Seznamácké služby, kromě emailu, který Vám pochopitelně zůstává na straně Vašeho poskytovatele. Toto děláme jako krok pro ty uživatele, kteří by chtěli využívat naše služby, ale dosud jim vadilo, ze zároveň musí mít i seznamácký email, když už mají email jinde (mimochodem pokud využíváte Seznam služby a nikdy jste se do emailu nepřihlásili, tak email vytvořený nemáte). Uživatele v tomto tvaru si založíte tak, že na login.szn.cz zvolíte volbu „libovolným emailem“ a zvolíte registrovat. V průběhu registrace dojde k ověření, zda Vám tento email skutečně patří, aby se nemohlo stát, že si někdo jiný zaregistruje uživatele ve tvaru emailu, který patří Vám.

OpenID obecně
OpenID je něco jako internetová občanka. U svého poskytovatele (např. Seznam.cz ;-)) máte uživatelské jméno s heslem, ke kterému máte uloženy osobní informace. Při přihlášení na službu třetí strany se pak můžete rozhodnout, které z osobních informací službě pošlete – libovolně vyberete, případně si pro novou službu založíte novou sadu informací (profil). Hlavní výhody pak jsou, že si na všech službách vystačíte s jedním uživatelským jménem a heslem a při registraci na novou službu se Vám automaticky předvyplní Vaše údaje z vybraného profilu.

OpenID poskytovatel
Na služby, které toto rozhraní podporují, se budete moci přihlásit pomocí účtu na Seznamu. Při přihlašování na dané službě stačí vybrat „přihlásit pomocí OpenID“ a do řádku vyplnit Vaše OpenID (např. uzivatelske.jmeno.id.seznam.cz). Po vyplneni Vašeho OpenID Vás to přesměruje na přihlášení do Seznam účtu, kde vyplníte své uživatelské jméno a heslo a odsouhlasíte, připadně vyberete osobní údaje, které chcete cílové službě poslat. OpenID od nás získávají všichni uživatelé zdarma a můžete jej začít bez nějakých složitých kroků výše popsaným způsobem rovnou používat.

Jak vypadá OpenID od Seznamu

Open ID od nás dostávají i uživatelé s libovolným emailem

OpenID příjemce
Podporujeme i opačný proces, tedy přihlášení pomocí OpenID třetí strany k nám. V tomto případě na přihlašovací stránce do libovolné Seznam služby vyberete „přihlásit pomocí OpenID“, vyplníte Vaše OpenID (např. vesely.uzivatel.myopenid.net) a následně na stránce svého providera (u našeho příkladu myopenid.net) se přihlásíte svým jménem a heslem. Váš OpenID provider Vás k nám vrátí ověřené a u nás se dostanete do účtu, který máte s Vaším OpenID svázaný. Pokud toto Vaše OpenID dosud neznáme budete vyzváni, abyste toto svázání učinili. K jednomu Seznam účtu můžete mít navázáno více OpenID.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se účastnili vývoje nových možností Seznam přihlašování a registrace. Zejména Jardovi Balášovi, Michalu Bukovskému, Zdeňku Vlachovi, Bobovi Marvanovi, Karlu Pětruchnovi a Honzovi Šromkovi.


Tazzy

Sdílet na sítích