Beta verze nového Zboží.cz

22. září 2009

Připravili jsme pro vás ochutnávku chystané nové verze Zboží.cz, což je specializovaný vyhledávač pro internetové nakupování a srovnávač cen.

Specializované vyhledávače jako Zboží.cz najdou při hledání výrobků více lepších výsledků než obecné internetové vyhledávače. Zboží.cz indexuje přes 31 miliónů nabídek v 10 tisících internetových obchodech. Služba má nový vzhled a přibyly některé zajímavé funkce. Nová beta verze je dostupná na adrese http://beta.zbozi.cz

Hlavní novinkou je shlukování výrobků. Snažíme se mezi nabídkami jednotlivých obchodů identifikovat stejné výrobky. Pokud budete vyhledávat např. mobilní telefon, služba napřed vrátí seznam výrobků, které vyhovují danému dotazu, bez ohledu na to, který obchod tento výrobek prodává. Ze seznamu si pak vyberete typ, který vás zajímá a v detailu výrobku uvidíte seznam obchodů s cenami. Hlavní motivací pro tuto změnu je zlepšit orientaci ve výsledcích hledání. U některých výrobků, v tuto chvíli zejména u mobilních telefonů, také testujeme rozlišování barevných variant.

Kromě shlukovaných výrobků je v nové verzi plně zachováno fulltextové hledání v nabídkách, tak jak ho znáte ze stávajícího zboží. Podle kvality výsledků z obou typů hledání se zobrazí to, které poskytuje lepší výsledky. Např. na dotaz “květináč” se objeví fulltextové výsledky, stejně jako doposud. Naopak při hledání dotazu “mobilní telefon nokia” se vypíšou shlukované výsledky. Mezi oběma typy hledání je možné se kdykoliv přepnout pomocí odkazu za oranžovým otazníkem na spodním okraji stránky.

Protože u celé řady výrobků uživatelé preferují osobní odběr, rozšířili jsme proto seznam poboček, které se ve výsledcích zobrazují. Nově se můžete setkat např. s textem “Skladem v eshopu, ihned k vyzvedutí: Brno, na objednávku: Ostrava, Praha”. Obchod tím uvádí, že daný výrobek je možné zakoupit přímo na prodejně v Brně a že má ještě další dvě prodejny, kde je možné si výrobek vyzvednout po dohodě nebo na objednávku.

Služba je nyní v beta verzi, datový obsah i funkčnost se bude až do ostrého spuštění postupně zlepšovat. Ostré spuštění se plánuje v první polovině října.


Marek

Sdílet na sítích