Homepage Seznam.cz: s létem odlehčujeme!

21. července 2010

Nejnavštěvovanější stránka českého internetu www.seznam.cz obléká v těchto letních dnech novou odlehčenou verzi. U některých služeb se mění počet náhledů i odkazů.

Myšlenka odlehčovat obsah internetových stránek není na Seznam.cz nová. Jde o dlouhodobou snahu české portálové jedničky uspořádat stránky svých služeb – včetně vlastní  homepage – do přehledné a jednoduché podoby, kterou spolehlivě zvládne každý uživatel. Víme, že dnešní uživatelé čtou internet stále rychleji a tak se jim snažíme uspořádat informace na hlavní stránce jednoduše a přehledně. Zároveň je nechceme rozladit přílišnou změnou, proto není odlehčení nijak razantní.

Nová podoba odlehčené homepage vychází z výsledků A/B testování, kterému jsme v minulém měsíci podrobili 160.000 uživatelů na dobu 24 hodin. Byly testovány varianty, kdy odlehčená homepage ztratila náhledy k titulkům zpráv a homepage byla přeskládána do různých variant. Výsledek testu nám napověděl, pro kterou z variant se rozhodneme a jaká bude podoba odlehčené homepage Seznam.cz.

Jak to dopadlo?

Služby zůstávají na hlavní stránce Seznam.cz na tom místě, kde byly dosud. Uživatelsky oblíbené náhledy k titulkům zpráv na Novinky.cz, Sport.cz i Super.cz se nemění, jen u videoserveru Stream.cz se počet náhledů snižuje o dva. Super.cz zkracujeme o 1 článek. To povede k odlehčení levé části homepage.

U katalogu Firmy.cz se mění počet kategorií – snižuje se o celkem dvanáct odkazů. I tento box tedy výrazně „zhubne“, stane se tak přehlednějším, a postará o zkrácení také pravé části homepage. Co se dále mění, to jsou Kurzy měn a Ceny paliva – opět se zkracují a dochází také k prohození boxů Horoskopy a Počasí.

Odlehčení na hlavní stránce Seznam.cz okamžitě zaregistrují ti uživatelé, kteří se na www.seznam.cz přihlašují, aniž by měli nastavenou vlastní verzi této stránky (skin, vlastní přidané zdroje apod.) a také ti, kteří navštěvují Seznam.cz bez předchozího přihlášení. Uživatelům, kteří si hlavní stránku Seznamu nastavili podle svého se počty článků u Super.cz ani Stream.cz nezmění.

Srovnání předchozí a nové, odlehčené hlavní stránky Seznam.cz

Věříme, že odlehčení homepage přispěje k přehlednosti pro uživatele. Větší změny se na hlavní stránce Seznam.cz odehrají v průběhu příštího roku, kdy připravuje trendovou proměnu hlavní stránky tak, aby opět splnila misi české portálové jedničky – přinášet uživatelům užitečné, jednoduché a spolehlivé služby.


Lukáš

Sdílet na sítích