Javascriptová knihovna JAK = JAK ≠ SZN

27. července 2010

Kryptický název značí přelomovou událost v opensource knihovně JAK. Tuto Javascriptovou knihovnu pro vás vyvíjíme již více než 2 a půl roku a nastal čas k jejímu přepsání a vyladění.

Evoluce verze 1 na verzi 2 probíhala zhruba půl roku. Nová verze byla nasazena na většinu služeb Seznamu a jsou na ni vyvíjeny i nové Mapy. Nyní nová verze knihovny dospěla do stabilního stavu, který nabízíme i vám na stránkách http://jak.seznam.cz.

Nová verze od staré se liší jmenným prostorem, tak jak je naznačeno v nadpisu. Tímto zpětně nekompatibilním zásahem jsme docílili nutnosti přepsat starý kód, pokud bude třeba použít novou knihovnu, nebo novou komponentu. Pro tento případ jsme připravili migračního průvodce. Převod jednoho průměrného webu trvá zhruba 30 min, přičemž převažuje práce s vyhledáním a nahrazováním ve vašem oblíbeném textovém editoru.

Vývoj nové knihovny jsme přesunuli na server GitHub , abychom vám byli blíž a vy mohli vždy použít nejaktuálnější verzi, nebo abyste měli možnost nám poslat opravu, pokud zjistíte jakoukoli chybu. Na serveru GitHub můžete nalézt i další widgety, pro které jsme zatím nestihli připravit příklady na webu JAKa.

Představení nové verze JAKa proběhlo na stránách Zdrojáku ve dvou volně navazujících článcích. První, JAK: JavaScriptová knihovna z dílny Seznamu, popisuje základní práci s knihovnou a druhý, JAK podruhé: vektory a animace, popisuje zajímavou oblast tvorby vektorové grafiky napříč prohlížeči.


Aichi

Sdílet na sítích