Naplánujte si cyklovýlet na Mapy.cz

2. července 2010

Sportovně založení uživatelé serveru Mapy.cz v poslední době čím dál více volali po úpravě plánovače tras, která by zohlednila potřeby cyklistiky a umožnila tak používat tento oblíbený nástroj i pro účely plánování výletů na kole.

Mapový tým tyto požadavky vyslyšel a nový cykloplánovač je na světě.

Plánovat cestu na kole je možné velmi podobně jako cestu autem, stačí kliknout v plánovači trasy na nově přidanou záložku Na kole.

Uživatelé mají pak několik možností, jak a kudy trasu naplánovat. Kromě obvyklého startu a cíle mohou zadat průjezd přes konkrétní bod a nakonec zvolit i preferovaný typ komunikace. Plánovat je možné výhradně po cyklotrasách, dále silnicích v kombinaci s cyklotrasami, anebo pouze po silnicích. Plánovač tras pro cyklisty při vyhledávání nejvhodnější trasy automaticky vynechává dálnice a silnice pro motorová vozidla, na kterých je provoz pro cyklisty zakázán a ve výchozí podobě také vynechává silnice první třídy, které nejsou pro jízdu na kole příliš vhodné.

Výsledkem plánovače je trasa vykreslená na mapě a k ní detailní popis s názvy i čísly cyklotras, kterými se bude projíždět. Oproti plánovači pro automobily je pak cyklistický plánovač rozšířen o možnost zobrazení výškového profilu trasy. Z něj je zřetelně vidět, kolik stoupání musí cykloturista překonat a jak náročná je trasa v jednotlivých úsecích.

Pro jízdu na kole je samozřejmě možné si vyhledanou trasu vytisknout, ale stejně tak i vyexportovat do GPS zařízení (podporovány jsou formáty GPX a Magellan).

Plánovat cestu na kole zatím umíme pro území České republiky. Máme v datech většinu známých cyklotras, jako jsou Pražské cyklostezky (např. A1 – Vltava levobřežní),  Vltavská cyklostezka, česká část úseku Labská stezka, ale i celou řadu dalších.


Adam

Sdílet na sítích