Naplánujte si prázdniny na kole s Mapy.cz

1. července 2010

Nejoblíbenější mapový server na českém internetu Mapy.cz zavádí plánovač cyklotras. Reaguje tak na poptávku svých uživatelů, kteří si turistiku na kole oblíbili. Pro úspěšný cyklovýlet mohou internetové mapy předem mnohé ukázat.

Mapy.cz do této doby plánovaly trasy pouze pro auta a po silnicích. Pro cestování na kole se však taková funkce příliš nehodila a tak se produktový tým ve spolupráci se společností PLANstudio zaměřil na přípravu zbrusu nové věci – plánovače tras pro cyklisty.

Plánovat cestu na kole je možné velmi podobně jako cestu autem, stačí kliknout v plánovači trasy na nově přidanou záložku Na kole.

Ukázka plánovače trasy na kole

Uživatelé mají pak několik možností, jak a kudy trasu naplánovat. Kromě obvyklého startu a cíle mohou zadat průjezd přes konkrétní bod a nakonec zvolit i preferovaný typ komunikace. Plánovat je možné výhradně po cyklotrasách, dále silnicích v kombinaci s cyklotrasami, anebo pouze po silnicích. Plánovač tras pro cyklisty při vyhledávání nejvhodnější trasy automaticky vynechává dálnice a silnice pro motorová vozidla, na kterých je provoz pro cyklisty zakázán a ve výchozí podobě také vynechává silnice první třídy, které nejsou pro jízdu na kole příliš vhodné.

Výsledkem plánovače je trasa vykreslená na mapě a k ní detailní popis s názvy i čísly cyklotras, kterými se bude projíždět. Oproti plánovači pro automobily je pak cyklistický plánovač rozšířen o možnost zobrazení výškového profilu trasy. Z něj je zřetelně vidět, kolik stoupání musí cykloturista překonat a jak náročná je trasa v jednotlivých úsecích.

Pro jízdu na kole je samozřejmě možné si vyhledanou trasu vytisknout, ale stejně tak i vyexportovat do GPS zařízení (podporovány jsou formáty GPX a Magellan).

„Plánovat cestu na kole zatím umíme pro území České republiky“, říká Adam Chvaja, produktový manažer Mapy.cz na Seznamu.“Máme většinu známých cyklotras, jako jsou Pražské cyklostezky (např. A1 – Vltava levobřežní),  Vltavská cyklostezka, česká část úseku Labská stezka a celou řadu dalších.“

V čase začínajících prázdnin přeje Seznam.cz všem kondičním i náročnějším cyklosportovcům  hodně skvělých zážitků i objevů na cestách plánovaných společně s Mapy.cz.

Sdílet na sítích