Mapy.cz v BETA verzi plné novinek

22. prosince 2010

Zbrusu nové mapy s novými funkcemi a v modernizovaném designu jsou připraveny k veřejnému beta-testování. Kromě nového vzhledu a ovládání, obsahují celou řadu nových funkcí.

Chystanou novou podobu služby Mapy.cz naleznete na adrese beta1.mapy.cz. Pro snadnější orientaci přinášíme stručný výčet změn, které už nyní můžete vyzkoušet i vy. Na úpravách služeb pracujeme především pro naše uživatele a jejich pohodlí, proto budeme rádi za vaše názory, které nám můžete sdělovat v diskusním fóru.

Plánovač tras přesně dle přání uživatelů

Nový plánovač nabízí možnost zadat průjezdní body nejen napsáním názvů v plánovacím formuláři, ale i klikem do mapy a dokonce i přetahováním již zadaných praporků na mapě. Vypsaný itinerář trasy v pravém sloupci je nyní přehlednější, zobrazuje jen seznam obcí a klíčových úseků mezi obcemi. Na obce v itineráři lze kliknout a rozbalit tak detailní seznam projížděných křižovatek.

Vybarvování regionů v mapě

Unikátní funkcí, která na mapových portálech nemá obdoby, je vybarvování území vyhledaných regionů přímo v mapě. Vyberete-li si některý z vyhledaných regionálních výsledků (mají červené ukazatele) a kliknete na něj, vykreslí se vám v mapě červenou poloprůhlednou barvou celá plocha daného regionu. Zřejmě nejužitečnější je to při vyhledávání ulic (funguje již u většiny ulic, ikdyž pokrytí zatím není 100%), ale plocha se zobrazí i u států, krajů, okresů a obcí.

 

Ikonky na mapě si lze zapínat dle libosti

Zajímavou novinkou je nabízení různých druhů bodů zájmu jakožto zapínatelných vrstev ikonek na mapě (najdete je v pravém sloupci pod nápisem “Zobrazit na mapě”). Takto si uživatel může vyhledat místo na mapě, které ho zajímá (ať už přes hledání, nebo “ručním” pohybem a zoomováním mapy), a zapnout si na mapě jen to, co jej momentálně zajímá.

Například chci jít večer do restaurace někam v okolí Anděla, nazoomuju si tedy nad pražský Anděl, zapnu kategorii “Restaurace, kavárny, bary”, a protože si chci před tím ještě vybrat peníze z bankomatu, tak zapnu i “Bankomaty a banky”. Mapa mi teď zobrazuje přesně to, co aktuálně potřebuji.

Nové fotografie a popisy obcí

Zejména (ale nejen) pro turisty jsme do detailů některých obcí doplnili fotografie a texty o nejzajímavějších místech v okolí, které usnadní prvotní orientaci a vypíchnou místa, na která zde stojí za to zaměřit poznornost. V současné době máme detaily o cca. 4/5 všech českých obcí, zbývající budeme postupně doplňovat.



Měření vzdálenosti pro pěší chůzi ve městě

V levém dolním rohu obrazovky najdete funkci „Vzdálenosti“, která kromě naměřené vzdálenosti zobrazuje i přibližný čas potřebný ke zdolání vytyčeného úseku, a azimuty jednotlivých úseků, což jistě ocení zejména turisté, funkce měření se však hodí pro plánování pěší chůze po městě, kdy vám docela dobře odhadne, za jak dlouho danou vzdálenost ujdete.

Více verzí leteckých snímků!

Doposud jsme nabízeli pouze letecké snímky “aktuální” (rozuměj nejnovější dostupné) a “staré”. Nově jsme však přidali další mezistupeň a nabízíme kromě snímků aktuálních ještě 2 sady snímků: z let 2004-6 a 2002-3. S přibýváním novějších leteckých snímků budeme ty staré archivovat a nabízet je v mapách jako další vrstvy, takže bude možno jejich přepínáním krásně sledovat vývoj konkrétní lokality v čase.

Podělte se s námi o svůj názor

Své první dojmy, i podrobnější postřehy k jednotlivým novinkám a změnám, nám můžete sdělovat v diskusním fóru beta.mapy.cz. Pamatujte prosím však na to, že jde o beta-verzi – ne všechno je zatím úplně dotaženo a odladěno, ale intenzivně se na tom pracuje! :-)

Více informací najdete na blogu Mapy.cz

Adam Chvaja
Adam

Sdílet na sítích