Český tým podporovaný Seznam.cz úspěšný v mezinárodním finále GMC!

29. dubna 2011

Český tým Geeko složený ze studentů z Plzně byl velice úspěšný při reprezentaci ČR na světovém finále soutěže Global Management Challenge. V polovině dubna se klukům v Macau podařilo se dostat mezi 8 nejlepších světových týmů.

Tým, který bojoval pod patronátem Seznam.cz, nakonec dosáhl na krásné třetí místo. Na následujících řádcích přinášíme zápisky koordinátora týmu Romana Sterlyho nejen z pobytu v Číně. Ve středu si pak budete moct přečíst více v deníku Právo.

4. 4. 2011 – pondělí

Celý týden se ponese v duchu příprav na mezinárodní finále v Číně. Uvědomujeme si, že úspěch v ČR nám k dobrému umístění stačit nebude. Jirka Pešík dělá v Javě analyzátor, pomocí kterého odvodíme cenové elasticity produktů, dopady reklamy nebo distributorů na poptávku po našich výrobcích. Kuba Honzík s Kubou Sloupem pracují na zefektivnění našich podpůrných nástrojů v Excelu a Víťa Černohouz zpracovává stovky reportů, které studujeme. Já všechny úkoly organizuji a dál komunikuji s týmy z jiných zemí.

Soutěž - foto - 1

6. 4. 2011 – středa

Celý den si užíváme natáčení ČT do pořadu Ekonomika+ (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10249971631-ekonomika/211411058390418/video/). Slibovaná stopáž je 9 minut, točí se ve škole, v menze, na různých místech po Plzni, všude působíme mírný rozruch a dobře se bavíme.

Soutěž - foto - 2

8. 4. 2011 – pátek

Jedeme na půl dne do Seznamu. Ivo, interní trenér Seznamu, pro nás má připravené tréninky na týmovou spolupráci, komunikaci a rozhodování pod stresem. Činnosti, které děláme, nám ukazují, jak sehraný tým jsme. V některých aktivitách dokonce útočíme na jejich firemní rekordy. Dále nám Irena a Veronika ukazují firmu. Prohlížíme snad všechna pracoviště a na každém máme otázky. Seznam na nás působí jako dobře sehraný úl, kde každý pracuje na plné obrátky a přitom ho to baví. Snad jsme i my zanechali dobrý dojem.

Soutěž - foto - 3

10. 4. 2010 – neděle

Odlétáme. První zastávka je v Dubaji, druhá v Bangkoku a třetí v Hong Kongu, nakonec ještě trajektem do Macau. Každou volnou chvilku na cestě využíváme ke zlepšení všeho, co umíme. Notebooky jedou na plné obrátky, ať už jsme ve vzduchu, nebo chvíli čekáme na letišti. I další 2 dny plně věnujeme přípravám.

Soutěž - foto - 4

12. 4. 2010 – úterý

Losují se skupiny. Několik zemí obzvláště nahání strach a s napětím čekáme, jak bude poskládaná naše skupina. Silné jsou hlavně týmy z Číny, Ruska, Ukrajiny nebo Polska. Nejhorší je, že polští studenti soutěží za 3 země (Polsko, Slovensko, Dánsko) a čínští dokonce za 5 zemí (Čína, Hong Kong, Macau, Austrálie, Francie). Nakonec dostáváme celkem přijatelnou skupinu, kde je jasným favoritem domácí Macau, dále očekáváme jako silné Německo a Dánsko.

Soutěž - foto - 5

13. 4. 2010 – středa

Semifinále. Dnes proti sobě stojí 25 zemí rozdělených do čtyř skupin. Dnes jde o všechno. Z každé skupiny postoupí dva týmy do zítřejšího finále. V 9:00 ráno dostáváme historii firmy, kterou budeme strategicky řídit následujících 5 čtvrtletí. Hned na začátek jsme zaskočeni, protože podobný scénář jsme nikdy neviděli – firma funguje na 3-směnný provoz a její vyhlídky nevypadají příliš růžově. Ostatní týmy vypadají také překvapeně, důležité bude zachovat chladnou hlavu.

Na příští kvartál je potřeba rozhodnout o 70 různých aspektech firmy – počty nakupovaných strojů, množství zaměstnanců, výdaje na reklamu, vyráběné výrobky a jejich ceny, atd. Efektivně pracujeme podle předem připraveného checklistu a nejdříve projektujeme předpokládanou poptávku, od té se odvíjí vše ostatní. Takto je to během dne ještě čtyřikrát, o vítězství rozhoduje cena akcie firmy v posledním čtvrtletí.

Vyhlášení výsledků probíhá během slavnostní večeře u hotelového bazénu. Všude se to hemží ostatními soutěžícími, partnerskými firmami a organizátory. Během večera napětí vrcholí a nakonec se konečně dozvídáme, že z naší skupiny postupuje do zítřejšího finále tým Macau a náš tým!

14. 4. 2011 – čtvrtek

Je tady finále. Skupina je nabitá. Kromě nás a Macau postoupila Čína, Rusko, Slovensko, Polsko, Austrálie a Ukrajina. Hraje se velmi podobný scénář jako včera. Přestože je konkurence obrovská, naším cílem je dostat se na medailové pozice.

Soutěž - foto - 6

Již během prvního rozhodnutí se nám daří naprojektovat několik čtvrtletí dopředu a vyvarovat se tak chyb, které jsme udělali včera. První tři čtvrtletí nám všechno vychází tak, jak si představujeme. Ve 4. kvartále přichází první větší chyba, kdy špatně odhadujeme chování ostatních firem na trhu a stáváme se nejdražším výrobcem. Následkem toho jsou velké skladové zásoby a příliš nízký zisk. Ocitáme se tak na průběžném 7. místě ve skupině, ale cena akcie se příliš neliší od ostatních. Zatím máme dobré šance.

Páté čtvrtletí vychází výborně. Naše změna cenové politiky přináší svoje ovoce a daří se nám obrovsky zvýšit prodeje při bezpečných skladových rezervách. Zisk firmy letí nahoru a stejně tak i další důležité ukazatele.

Vyhlášení výsledků probíhá v luxusním hotelu v jiné části Macau a předchází mu velkolepá slavnostní večeře. Na pódium jsou postupně zvány všechny týmy podle dosaženého pořadí. Napětí graduje a Česká republika stále ještě zůstává ve hře. Je tady 3. místo a s ním padá naše jméno. Jsme nadšeni, nechali jsme za sebou skvělé týmy. Celkovým vítězem je slovenský tým složený z Poláků, kteří se už světového finále účastnili několikrát. Při naší úplně první účasti v soutěži jsme na ně zkrátka neměli a upřímně jim blahopřejeme. Druhé místo obsazuje Macau se stejnou cenou akcie jako je naše. To bylo tedy skutečně o fous a rozhodoval další ukazatel, který jsme měli nepatrně horší. Po vyhlášení ještě zůstáváme na afterparty.

15. – 17. 4. 2011 – pátek – neděle

Den po finále spíme do oběda a doháníme tak deficit, kdy jsme poslední dny spali denně 2-3 hodiny. Zbylé tři dny pobytu věnujeme nejdříve prohlídce samotného Macau a poté také Hong Kongu. Mimo všudypřítomný smog, přes který chvílemi není vidět slunce, je tady krásně. Obdivujeme jak mrakodrapy a kasina, tak zapadlé uličky, kde lze přes davy lidí sotva projít. Den v Macau trávíme v tričkách od Seznamu, díky kterým působíme naprosto kompaktně, a budíme tak ještě větší pozornost všudypřítomných Číňanů. V Hong Kongu šplháme na vyhlídku Victoria Peak, jdeme na největší sochu Buddhy a na nejdelší eskalátor na světě.

Soutěž - foto - 7

Plni zážitků se vracíme domů a těšíme se, jak se o ně podělíme s ostatními studenty i učiteli u nás na ekonomické fakultě ZČU v Plzni. Pevně doufáme, že i v posledním ročníku studia se budeme moci ve stejném složení nějaké další soutěže zúčastnit.

Roman Sterly
Roman

Sdílet na sítích