Sreality mají více než 200 000 inzerátů – zájem o hledání bydlení roste

7. června 2011

Došlo k prolomení historické hranice počtu inzerátů – na Srealitách jich nyní najdete 202 225.

Za posledních několik měsíců se v médiích objevilo hned několik zpráv z realitního a nemovitostního trhu, které postupně rozhýbaly zájem o koupi nemovitostí. Odrazilo se to i na nejnavštěvovanějším českém serveru – Sreality. Došlo k prolomení historické hranice počtu inzerátů – na Srealitách jich nyní najdete více než 200 000.

Již na začátku tohoto roku se objevili informace, že se chystá zvýšení DPH u nemovitostí, respektive ve stavebnictví o celých 10 %. Poslední vládní návrh mluví o postupném navyšování DPH v dalších dvou letech. Se zvýšením DPH jde ruku v ruce zvyšování koncových cen pro zájemce o koupi nového bydlení. Tyto zprávy pravděpodobně vedly některé z těch, kdo odkládali pořízení svého nového bydlení, k urychlení výběru nového bydlení.

Tyto změny se projevily i na portálu Sreality. Oproti loňskému roku s námi spolupracuje již o 300 realitních kanceláří více (je jich již 2 400). V prvním čtvrtletí letošního roku jsme pozorovali nárůst počtu prodaných bytů i domů. Od začátku roku se také postupně zvyšoval počet u nás uveřejněných inzerátů. Již v polovině května jsme přesáhli historickou hranici 200 000 inzerátů. Stále se na této hranici držíme. K dnešnímu dni máme přesně 205 699 inzerátů!

Roste i návštěvnost inzerátů na Srealitách. Za poslední měsíc si lidé zobrazili inzeráty na byty o 11 % více než před měsícem. U inzerce na domy byl nárůst ještě větší, a to 15%. Inzeráty na rodinné domky byly v posledním květnovém týdnu zobrazeny více než šest milionkrát. Lidé u nás, vyjma Prahy, začali více hledat vhodné domy. Byty se hledají zhruba o třetinu méně. Mnohem větší nepoměr růstu zájmu o hledání domů než bytů je v Libereckém, Plzeňském, Středočeském kraji a na Vysočině. Tam se návštěvnost inzerátů s rodinnými domy zvedla 5x více než u bytů, a to v meziměsíčním srovnání.

Jan Mertl
Honza

Sdílet na sítích