Web Jarmara.at bude spuštěn 11. 11. 2011

10. října 2011

Redakční rada projektu Jarmara.at se rozhodla spuštění webu pro veřejnost posunout na lépe zapamatovatelné datum, a to 11. 11. 2011. Zároveň mezi uchazeči o pozici správce náhodně vybere tisíc „testerů“ Cimrmanova informačního šapitó.

Původně měl být dnešní den být slavnostním pro všechny cimrmanology. Seznam.cz měl spolu s Divadlem Járy Cimrmana spustit nové archivní bludiště sestavené z pozůstalosti největšího Čecha – Járy Cimrmana. Redakční rada se rozhodla posunout datum otevření celého projektu pro veřejnost ve vhodnější termín, a to 11. 11. 2011. Redakční radu k tomuto kroku přivedly i žádosti a poznatky dalších milovníků Járy Cimrmana. Například Martin Miller redakční radě napsal: „Jak jistě všichni víme, Cimrman se zabýval problematikou zapamatovatelnosti historických dat. Datum 10. 10. je pravda voleno dobře, ale Cimrman by jistě nesouhlasil s rokem. Jarmaře by zřejmě doporučil spuštění o rok dříve. Bohužel, již zřejmě toto možné není. Nejlepším bližším datem by bylo datum 11. 11. 2011 – pravda čekání je o měsíc a den delší – škoda – ovšem o to méně škod ve hlavách budoucích školáků, kteří se budou o této události zcela jistě učit. A o mládež by nám mělo jít především.“ Redakční rada se i díky těmto připomenutím rozhodla slavnostně otevřít Jarmaru v den, který je vhodnější z pohledu budoucího zařazení do školních učebnic nejen z důvodu úspornosti paměťových buněk studentů, ale i použitého inkoustu.

Všech 10 největších milovníků života a díla Járy Cimrmana, kteří byli vybráni jako nejlepší mezi sedmi sty autory esejů, a kteří se 7. 10. sešli před Cimrmanovskou katedrou u poslední zkoušky v boji o místo správce, však již zítra dostane přístup do testovacího rozhraní. Budou si moct vyzkoušet bloudění v šuplících Jarmary. Mohou ji také během dalšího měsíce pomoci vylepšit. Pozvánku do testovacího rozhraní projektu Jarmara.at za odměnu a projevené znalosti dostane v příštím týdnu i další tisíc milovníků Járy Cimrmana. Budou náhodně vybráni ze všech, kdo se zaregistrovali do výběrového řízení na správce projektu Jarmara.at. Jejich nápady a připomínky tak mohou pomoci ještě více zpříjemnit uživatelský zážitek nejen pro všechny cimrmanology, ale i širokou veřejnost, která dostane do Jarmary přístup na Martina.

Ivo xlukacov ČVÚT screen 1995
Jak vypadaly původní stránky Járy Cimrmana? Printscreen z původní stránky „Járy da Cimrmana“ z roku 1995 od Iva Lukačoviče

Irena Zatloukalová,
tisková mluvčí

Sdílet na sítích