Češi budou Vánoce trávit převážně doma

16. listopadu 2011

Podle průzkumu společnosti Seznam.cz zůstane 41 % Čechů během svátků i mimo ně v teple svého domova. Ostatní budou převážně u svých příbuzných nebo známých. Pokud už Češi vyrazí na zimní dovolenou, tak si v 72 % případů odjedou do horských oblastí.

V době nízkorozpočtových letů a možnosti vycestovat do zahraničí prakticky bez omezení by se dalo očekávat, že lidé budou chtít během svátků, a tím i volna, více cestovat. Opak je pravdou. Z výzkumu společnosti Seznam.cz vyplývá, že pouze 12 % Čechů vycestuje na konci roku do zahraničí. Do hotelů v České republice má namířeno 17 % dotázaných.

Moře nebo hory?
K zimě vždy patřil sníh a hory, ale právě studené počasí může vybízet i k cestě za teplem. Cestu k moři plánuje 11 % Čechů. „Za teplem jezdí především lidé bez dětí, nebo páry s již odrostlými dětmi. Hory v zimě jsou ale oblíbené napříč různými věkovými skupinami. Podle našeho průzkumu se totiž na hory chystá 72 % všech, kdo plánují mezi svátky někam vyrazit,“ popsal výsledky průzkumu Jan Schenk ze serveru Sdovolená.cz.

Kde si Češi vybírají dovolenou?
Přibližně polovina Čechů (42 %) už teď má jasno, kam vyrazí. Nejčastěji lidé zůstávají věrni lokalitě, kde byli minulý rok. „Velmi často se stává, že pokud jsou zákazníci spokojeni s ubytováním a službami v daném rekreačním zařízení, tak si ho po ukončení pobytu znovu rezervují, a klidně i rok dopředu,“ okomentoval chování klientů Martin Hyška ze serveru Ubytování.cz. Pokud lidé nejedou tam, kam minulý rok, nejčastěji využívají internetové stránky cestovních kanceláří a internetové vyhledavače zájezdů (13 %). Kvůli zimní dovolené se už do cestovních kanceláří fyzicky nechodí. Jen 3 % dotázaných v průzkumu společnosti Seznam.cz totiž plánuje uskutečnit fyzickou návštěvu cestovní kanceláře.

Sečteno a podtrženo …
Z průzkumu společnosti Seznam.cz se také můžeme něco dozvědět o specificích zájezdů různých věkových skupin. Tak například na rodinné dovolené jezdí většinou čtyřčlenné rodiny, rodiče jsou většinou ve věku 25 – 44 let. Rodinky s dětmi vyráží do hor v ČR a za týdenní pobyt utratí mezi pěti a deseti tisíci korun na osobu. Naopak mladší lidé plánují dovolené s přáteli a častěji míří do zahraničí. Vyráží pak ve větších skupinách – v počtu tak 8 osob – a jezdí na kratší dobu. Specifické jsou dovolené v páru. Ty plánují hlavně starší lidé a tráví je většinou v zahraničí. Jejich náplň bývá rozmanitá, nejčastěji však směřují do hor. V této kategorii, oproti ostatním, jsou četněji zastoupené také dovolené u moře a dovolené za více peněz.

Lubomír Gazdoš
Sdílet na sítích