Nové generické top level domény

19. prosince 2011

Možná jste už slyšeli, že od ledna 2012 bude možné žádat o registrace nových top level domén. O co přesně jde a jak to ovlivní náš fulltextový vyhledávač?

Pojmenování domén se řídí hierarchickým systémem. Například v url  http://videa.seznam.cz je cz doména první úrovně (top level doména – TLD), seznam je doména druhé úrovně a videa doména třetí úrovně. Top level domény se dělí na národní (country-code: ccTLD) a obecné, nadnárodní domény (generické: gTLD). Národní domény jsou dvoupísmenné a v současné době jich je 293. Ve většině případů jsou shodné s mezinárodním kódem daného státu (.at, .pl, .sk, .de,…). Nadnárodních domén je 23 (.aero, .arpa, .asia, .biz, .cat, .com, .coop, .edu, .gov, .info, .int, .jobs, .mil, .mobi, .museum, .name, .net, .org, .post, .pro, .tel, .travel, .xxx). Každou TLD spravuje její správce, který jednotlivým subjektům přiděluje (většinou za poplatek) domény druhých úrovní. Majitel domény druhé úrovně si pak může na své doméně libovolně vytvářet domény dalších úrovní. Celý systém je zastřešen organizací ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Od ledna 2012 bude možné si u ICANN požádat o vlastní gTLD a v případě schválení se stát jejím správcem. V první fázi se očekává přidělení 200 až 300 nových domén. Co si od toho ICANN slibuje? Především rozšíření možností pro nové subjekty (neregulované domény .com, .info, .net a .org jsou již přebrané) a zpřehlednění internetu. Vlastní gTLD si budou moci vytvořit velké zavedené značky (.canon), města (.london, .berlin), geografické celky (.provence) a podobně. Zároveň by se noví správci měli stát konkurencí pro správce současných top level domén.

Ozývají se však i kritické hlasy. Majitelé zavedených značek si sice budou moci zaregistrovat vlastní TLD, zároveň však budou nuceni si koupit spoustu domén druhých úrovní na spekulativních TLD, které pravděpodobně vzniknou (například .cheap, .free, .shop a podobně). To je bude stát nemalé náklady nejen na poplatcích, ale i kvůli případným soudním sporům o ochranu značky. Výrazně se rozšíří prostor pro spammery a cybersquattery a je možné, že nastane přesný opak toho, co ICANN očekává: celý systém se znepřehlední a uživatelům to přinese jen další zmatky.

Co to bude znamenat pro náš vyhledávač? V podstatě nic moc nového. Sice očekáváme nárůst problémů v některých oblastech, ale všechno to jsou problémy, se kterými se pereme už nyní.

  • přibude duplicitních stránek a přesměrovávání (firmy si budou držet více domén a buďto na nich budou mít stejný obsah nebo z nich budou uživatele přesměrovávat na svoji hlavní stránku)
  • přibude spamů, obzvláště cybersquatterů
  • poklesne důvěryhodnost jména domény druhé úrovně
  • uživatelé budou zadávat i dotazy, u kterých by nyní rovnou uhádli správnou url (Když uživatelé hledají například firmu Canon, zkusí zadat do prohlížeče rovnou www.canon.com. Po přidání nových gTLD budou Canon pravděpodobně hledat raději přes fulltextový vyhledávač.)

Ať už to dopadne jakkoli, bereme nové generické domény jako výzvu a budeme připravení najít to, co naši uživatelé hledají.

A co si o této změně myslíte vy? Vítáte vznik nových generických top level domén nebo si myslíte, že převládne jejich negativní vliv? Dejte nám vědět svůj názor a hlasujte v naší anketě.

[poll id=“2″]

Kdo by se chtěl o nových gTLD a podmínkách jejich registrace dozvědět více, najde užitečné informace (anglicky) v článku „New gTLDs – Impact on ccTLDs“.

Sdílet na sítích