S hrozbou vyššího DPH roste zájem o bydlení

13. prosince 2011

Statistiky návštěvnosti serveru Sreality.cz ukazují, že je letos zájem o bydlení větší než loni. Češi častěji ke koupi hledají domy než byty. Hledají pak nejčastěji domy v hodnotě okolo 3 milionů korun.

Z pohledu do statistik návštěvnosti největšího českého serveru s nabídkou nemovitostí, Sreality.cz, to vypadá, že si Češi chtějí najít bydlení ještě letos, než stoupne DPH. Celý letošní rok byla návštěvnost serveru Sreality.cz vyšší než loni. V březnu, kdy je tradičně zájem o bydlení nejvyšší, navštívilo server Sreality.cz téměř 640 000 reálných uživatelů, tedy o 15 % více než loni. Navíc na rozdíl od loňského roku, kdy nejde vysledovat žádný reálný trend v zájmu o bydlení, letos může vidět téměř kontinuální růst od dubna do srpna. I v podzimních měsících je zájem o bydlení oproti loňskému roku vyšší. Vyššímu zájmu o hledání bydlení také mohou nahrávat nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů, či příznivé ceny nemovitostí.

Počty reálných uživatelů, kteří navštívili v daném měsíci server Sreality.cz. Zdroj: NetMonitor

Z dat serveru Sreality.cz vyplývá, že si lidé nejčastěji hledají rodinné domky, a to ve velkých městech nebo v jejich blízkosti. Kromě krajských měst, se totiž do první desítky nejvyhledávanějších oblastí dostaly i Říčany. Nejčastěji se hledají domy v hodnotě okolo 3 milionů korun, a to napříč ČR. V Praze se pak druhá nejčastější hledaná, tedy žádaná, cena domu ke koupi šplhá k 5 milionům korun.

Lokality, kde se nejvíce hledají rodinné domy:

Zdroj: Sreality.cz

Byty se hledají ve stejných městech, ale jiných jejich částech než domy. V průměru si Češi nejčastěji hledají byty s dispozicí 3+1. Když se však na data ze serveru Sreality.cz podíváme optikou lokálních rozdílů, zjistíme, že v Praze je spíše nyní zájem o menší byty (s dispozicí 2+kk), v Brně jsou nejžádanější byty 3+1 či 2+1. Rozdíly jsou i v cenových relacích, ve kterých se bydlení hledá. Zatímco Pražané nejčastěji hledají byty ke koupi v hodnotě mezi 2 a 2,5 miliony korun, v Brně jsou ceny hledaných bytů o milion korun nižší.

Lokality, kde se nejvíce hledají byty:

Zdroj: Sreality.cz

Dispozice nejčastěji hledaných bytů:

Zdroj: Sreality.cz

Všechna data vychází ze statistik serveru Sreality.cz. Konkrétní data o nejhledanějších a nejzobrazovanějších typech nemovitostí pak vychází z dat za období od 1. 11. do 25. 11. 2011.

    &  
Michaela &   Michal

Sdílet na sítích