IPv6 v Seznamu stále žije

7. února 2012

Je tomu téměř 8 měsíců, co jsme hodnotili Mezinárodní den IPv6 v Seznamu a načrtli si další plány. S novým rokem přichází čas hodnocení a zamyšlení se nad dalšími vylepšeními. Jak to tedy je s naší podporou IPv6?

V roce 2011 jsme se zúčastnili Mezinárodního dne IPv6, jehož hlavním cílem bylo ověřit připravenost uživatelů a poskytovatelů internetu na vydávání stránek po IPv6. Akce dopadla výborně, ale i tak z našich statistik vyplývalo, že 0,4 % uživatelů by mohlo mít na IPv6 problémy. Po vyřazení ne zcela funkčních sítí (sítě některých mobilních operátorů, vysokoškolské sítě atd.) se dostáváme na cca 0,02 – 0,04 %. Proto jsme naše služby po IPv6 zatím vydávali jen prověřeným poskytovatelům internetu, a tedy jen určité části uživatelů s IPv6 adresami.

Během posledního půlroku jsme bedlivě sledovali trend uživatelů s nefunkční IPv6 – naštěstí byl klesající. Počet problémových IPv6 adres klesl k 0,3 % a po odmyšlení známých problémových sítí jsme na magické hranici 0,01 %. Proto jsme se rozhodli, že změníme politiku „prověřených poskytovatelů“. Od středy 8.2. IPv6 služby pustíme všem mimo nám známým nefunkčním sítím. Tím služby Seznam.cz po IPv6 nabídneme výrazně širší skupině uživatelů.

Možná se ptáte, které sítě konkrétně vyhodnocujeme jako ne zcela funkční. Není naším zvykem na nikoho ukazovat prstem, a proto sami oslovíme správce dotčených sítí a předáme jim informace z našich měření.

Nakonec si pojďme stručně shrnout nejbližší kroky:

  • 8. února spustíme Novinky.cz po IPv6 všem, mimo nefunkční sítě
  • po týdnu provozu vyhodnotíme, jestli se někde neobjevily problémy
  • pokud bude vše v pořádku, spustíme ostatní IPv6 služby stejným způsobem (Super.cz, Spoluzaci.cz, TV program, Sdovolena.cz, přihlášení/registrace)
  • další služby jako například www.seznam.cz, Zbozi.cz, Firmy.cz, Mapy.cz, Sreality.cz, Sauto.cz, jsou v plném proudu příprav na spuštění po IPv6.

World IPv6 launch day - logo

Nakonec bych rád připomněl a vyzval všechny k účasti na letošní celosvětové akci World IPv6 Launch, které se účastní i Seznam.cz, a která si klade za cíl ve stejný den jako loni, tedy 6. 6., spustit co nejvíce služeb na IPv6 a už je takto nechat.

Více informací o IPv6 naleznete na stránkách Seznam Nápovědy.


Martin Doleček

Sdílet na sítích