Seznam.cz představuje zbrusu nové turistické mapy včetně plánovače

12. července 2012

Seznam.cz na letní sezónu připravil speciální dárek pro všechny milovníky výletů a cest po ČR – zbrusu nové turistické mapy s měřítkem až 1 : 5 000. Nejpodrobnější on-line turistické mapy na českém trhu nabízí i plánovač, který usnadní výběr cesty.

Seznam.cz spouští již avizované zcela nové turistické mapy. Jde o na českém trhu unikátní mapové dílo, které obsahuje sadu podrobných turistických map celé České republiky. Protože se jedná o on-line mapy, může si každý turista vybrat měřítko, které mu vyhovuje, a to až do úrovně 1 : 5 000. V tomto největším přiblížení, na které jsou uživatelé již de facto zvyklí z obecné mapy na Mapy.cz, tak není problém najít zaznačené množství detailů, jako jsou všemožné lesní cesty a pěšinky, okótované podrobné vrstevnice, turistické rozcestníky, studánky či například památné a významné stromy. Podrobné turistické mapy lze nejen vytisknout, ale rovněž si v nich nechat naplánovat výlet s přesnosti na metry a minuty. Stejně jako v plánovači pro automobily nebo cyklisty lze i v plánovači pro pěší zvolit místa, přes která má cesta vést, a také vybrat, zda chcete jít po turistických značkách, či potřebujete nejkratší cestu.

Nové turistické mapy jsme na server Mapy.cz nasadili spolu s plánovačem tras pro pěší a turisty. Ten má všechny funkcionality, na které jsou naši uživatelé již zvyklí z běžného plánovače, navíc však dává pro pěší chůzi na výběr, zda navigovat po turistických značkách, či například ve městech hledat nejkratší cestu v místních uličkách a po chodnících,“ objasňuje nové funkcionality plánovače tras Adam Chvaja, produktový manažer služby Mapy.cz ze Seznam.cz.

Současnou turistickou mapu nepovažujeme za hotovou a dokončenou. Práce na Mapy.cz rozhodně nekončí. Všem našim stávajícím 2,5 milionům uživatelů můžeme slíbit, že budeme i nadále sbírat data a budeme je postupně do turistických map doplňovat. Nyní se například soustředíme na to, abychom rozšířili data v příhraničních oblastech a nachystali je nejpozději na příští turistickou sezónu,“ dodává Adam Chvaja, produktový manažer služby Mapy.cz, Seznam.cz. „Ještě letos ale chceme zrealizovat jinou zásadní inovaci – přejít na super rychlé aktualizace dat, abychom dokázali do map zanášet jakékoli změny v řádu několika málo dnů. Pro uživatele chystáme přímo do Mapy.cz nástroj, díky němuž bude každý moci nahlásit jakoukoli chybu či nepřesnost v mapě. Naše kartografická redakce je po prověření zadaných informací rovnou zanese do databáze a změna se pak velmi rychle objeví na Mapy.cz. Uživatelé se tak budou moci již letos osobně podílet na kvalitě našeho mapového díla,“ uzavírá Adam Chvaja.

Nové mapové dílo vznikalo déle než jeden rok. Seznam.cz pro vykreslení vrstevnic a stínů terénu využil data od společnosti Geodis, dlouhodobého partnera serveru Mapy.cz. Podkladová data k turistickým mapám sbírala a stále sbírá kartografická redakce společnosti Mapy.cz, s.r.o., která vznikla po akvizici digitální divize společnosti PLANstudio. Díky této spolupráci došlo k plnému nahrazení původních podkladů turistické mapy v  měřítku 1 : 50 000, které už je pro současné uživatele on-line map nedostatečné.

Irena Zatloukalová,
tisková mluvčí

Sdílet na sítích