Seznam.cz přichází s vylepšeným Emailem

17. července 2012

Již tento týden začne Seznam.cz převádět své uživatele do vylepšené podoby Seznam.cz Emailu. Přestěhovat všech 11 milionů schránek na Seznam.cz potrvá minimálně tři měsíce.

Na začátku ledna Seznam.cz oficiálně oznámil spuštění beta provozu nové podoby
a technologie Seznam.cz Emailu. Po několika měsících testování a úprav na službě nyní čeká přechod na vylepšenou verzi všech 11 milionů schránek, které mají uživatelé na Seznam.cz zřízeny. Dnes se v e-mailových schránkách prvních uživatelů, kteří budou převedeni do nového Emailu, objeví upozornění, že ke změně dojde v nejbližších dnech. Od středy pak začíná samotné přepínání e-mailových schránek. Celý proces přechodu je časově i technologicky náročný. Přepínání bude probíhat postupně, vždy ve vlně, která bude zahrnovat sto až dvě stě tisíc e-mailových schránek, takže potrvá minimálně tři měsíce, maximálně do konce roku. Od středy odpoledne také budou mít nově zakládané e-mailové schránky na Seznam.cz rovnou nový vzhled a poběží na nové technologii.  

Úprava Seznam.cz Emailu již byla nevyhnutelná, a proto jsme jej předělali od základu. Zvýšili jsme jeho bezpečnost, rychlost i přešli na řešení, které umožní uživatelům snadnější ovládání e-mailu, a to jak v klasickém webovém rozhraní, tak v mobilních telefonech,“ uvedla Blanka Čárová, produktová manažerka služby Seznam.cz Email. „I přes to, že Seznam.cz nyní znatelně inovuje své služby, u Emailu cítíme, že je pro naše uživatele hodně osobní záležitostí a zcela revoluční změnou projít nemůže. Neprováděli jsme žádné experimenty, naslouchali jsme našim beta testerům, provedli množství uživatelských testů, a proto se nám za poslední měsíce podařilo Seznam.cz Email zjednodušit při zachování oblíbených a nejpoužívanějších funkcí do současné podoby, kterou uživatelům nyní nabídneme,“ dodala Blanka Čárová, produktová manažerka služby Seznam.cz Email.

Už nyní se může každý uživatel služby Seznam.cz Email ze své schránky podívat, jak bude vypadat nová podoba jeho e-mailové schránky, a to díky banneru „Nakoukněte pod pokličku vylepšeného Emailu“. Na nápovědě jsou také připraveny jednoduché návody, jak najít oblíbené funkce i ve vylepšené verzi Seznam.cz Emailu.

Seznam.cz Email s sebou přináší řadu novinek. Patří k nim například velké náhledy obrázků přiložených k e-mailům, přidávání příloh pomoci funkce „Drag and drop“. Novinkou z posledních pár dní i pro beta testery je využití Office Web Apps od společnosti Microsoft, která umožní otevření Microsoft Office dokumentů (Word, Excel, PowerPoint) přímo v prostředí e-mailové schránky. Tuto novinku ocení hlavně ti, kdo nemají v počítači nainstalovaný placený kancelářský balíček společnosti Microsoft a potřebují si přečíst či vytisknout dokumenty, které jim někdo zašle.

Seznam.cz Email má i upravenou mobilní verzi. Velký důraz byl při jejím vývoji kladen na co největší podobnost webové verzi Seznam.cz Emailu a hlavně snadnému použití na všech typech telefonů. Například v chytrých dotykových mobilních telefonech je umožněna, díky využití AJAX technologie, rychlejší práce při označování, mazání či přesouvání e-mailů bez nutnosti stránku znovu načítat. Výrazně se tak šetří množství přenášených dat.

Práce na Seznam.cz Emailu ale nekončí. Ještě letos bude Seznam.cz upravovat práci s kontakty, antispam systémem či přidávat pokročilejší funkce pro práci s přílohami.

Irena Zatloukalová,
tisková mluvčí

Sdílet na sítích