Jak vypadaly prázdniny pohledem turistických map na Mapy.cz?

5. září 2012

Co lidé o prázdninách nejčastěji hledali na nejnavštěvovanějším mapovém portálu českého internetu Mapy.cz? Nejhledanějšími turistickými destinacemi byly zámek Červená Lhota a hrad Kost.

Mapy.cz spustily na začátku prázdnin turistické mapy i s plánovačem tras. O tom, že má tato nová funkce u uživatelů úspěch, vypovídá i celkový počet naplánovaných pěších tras. Za jediný měsíc od poloviny července do poloviny srpna si turisté na Mapách naplánovali přes 9,5 milionů pěších výletů.  A jaká místa lákala české turisty nejvíce? Jak lze ve spojení s létem očekávat, byly to především zámky, hrady, koupaliště, kempy a hory.

Mezi hrady a zámky vévodila tradiční místa. Nejčastěji, a to konkrétně 817x, byl hledán zámek Červená Lhota, 544x hrad Kost, nemohlo chybět ani Konopiště (482x) či Karlštejn (361x). Zajímavým tipem se zdá být i hrad Sovinec v nízkém Jeseníku, který uživatelé hledali 245x.

K létu ale neodmyslitelně patří především koupání, což se projevilo i v hledání na Mapy.cz. Zajímavé je, že nejčastěji hledali uživatelé možnosti, kde si smočit tělo, v Praze a blízkém okolí. Nejhledanějším místem tak byl  GMF AQUAPARK PRAGUE, a.s. v Čestlicích (402x) a nově zrenovovaná přehrada v pražské Hostivaři (234x). Podle výsledků se také ukazuje, že pražští a středočeští plavci nejčastěji vyjíždějí do okolí Brandýsa nad Labem. Na třetím a čtvrtém místě si totiž konkurují jezera Konětopy (230x) a Lhota (215x).

V pozadí nezůstala ani mobilní aplikace Mapy.cz, kde se projevily mírně odlišné tendence hledání. I zde sice lidé nejvíce hledali hrady a zámky (a opět byly nejhledanějšími hrad Kost a zámek Červená Lhota) Na druhém místě se však objevily restaurace (1687x), konkrétně Balounova restaurace U Břízy na pražském Spořilově.

 
Adam a Lukáš

Sdílet na sítích