Nákupy na internetu začínají ve vyhledávačích

6. listopadu 2012

Více než polovina internetových uživatelů v České republice začíná svůj nákup právě na internetovém vyhledávači. Vyplývá to ze studie E-commerce 2012 od výzkumné agentury Gemius provedené ve spolupráci se společností Seznam.cz a dalšími partnery.

Kromě vyhledávačů, po kterých v první řadě sáhne více než 50 % lidí, prohledává před samotným nákupem necelá čtvrtina dotázaných konkrétní nabídky internetových obchodů, které zná. 12 % uživatelů internetu využívá srovnávače cen nebo agregátory slev.

Graf #1

Podle studie E-commerce pouze 13 % respondentů vždy dokončilo nákup, který na internetu zahájili. Výsledky studie navíc potvrzují, že nakupující využívají internet kromě úspory také proto, že on-line služby jsou dostupné kdykoliv a nabízí doručení zboží domů, což jim pomůže ušetřit čas. Pokud se jedná o výběr služby, prostřednictvím které se uživatelé rozhodnou nakoupit na internetu, tak většina uživatelů (téměř dvě třetiny) nejdříve porovnává nabídky různých obchodů a následně si vybírá tu nejlepší z nich. „Na výzkumu mě zaujalo, že 18 % českých internetových uživatelů vždy nakupuje ve stejném e-shopu. Toto poměrně vysoké procento uživatelů svědčí o tom, že pokud nějaká služba zákazníkům vyhovuje a splňuje jejich požadavky, budou se k ní rádi vracet,“ řekl Michal Buzek, Vedoucí analytického oddělení společnosti Seznam.cz

Na rozdíl od situace před dvěma lety se Češi naučili internetové obchody mnohem více využívat.

Graf #2

Každoročně má internetové nakupování vrchol sezóny před Vánoci, kdy lidé hledají inspiraci pro vánoční dárky, a proto významnou roli v tomto období hrají srovnávače cen. „Mezi nejzobrazovanější produkty na našem srovnávači cen Zboží.cz patří elektronika, hlavně chytré mobilní telefony a tablety. Dále to jsou hračky, sem zase můžeme zařadit stavebnice a společenské hry. Není asi překvapením, že častým dárkem jsou lyže a celkové vybavení na ně. Hitem jsou elektronické cigarety,“ říká manažerka serveru Zboží.cz, Štěpánka Kovaříková.

Jakub Šumanský
Jakub

Sdílet na sítích