U Čechů roste obliba zimní dovolené v zahraničí

19. listopadu 2012

Z výzkumu společnosti Seznam.cz, který již podruhé provedla na svých uživatelích, vyplývá, že oproti minulému roku vyrazí do ciziny na zimní dovolenou o 6 % více lidí než loni, celkem 18 %. Další třetina během zimy nevyrazí nikam.

Téměř polovina Čechů měla již v říjnu, kdy výzkum probíhal, rozmyšleno, že během svátků (Vánoce, Nový rok) vyrazí na zimní dovolenou. Nejčastěji na zimní dovolenou vyráží lidé do 35 let a rodiny s dětmi. Zřejmě nepřekvapí, že nejobvyklejším obdobím pro výběr dovolené jsou vánoční svátky, nebo jarní prázdniny. 14 % lidí vyrazí na zimní dovolenou hned dvakrát – přes svátky i jindy během zimy. Dvojí zimní dovolenou nejčastěji plánují obyvatelé Prahy, lidé do 34 let a ti, kdo mají vysokoškolské vzdělání.

Kam vyrazíme?
Není překvapivé, že na zimní dovolené nejčastěji jezdí Češi s partnerem, rodinou či přáteli. Z průzkumu společnosti Seznam.cz také vyplývá, že zatímco svátky trávíme u příbuzných či přátel, zimní dovolenou mimo to trávíme v hotelích v ČR i v zahraničí. Podíl těch, kdo na zimní dovolenou vyrazí do hotelu, oproti loňsku mírně vzrostl na celkem 34 %.

V době, kdy výzkum probíhal, mělo již 40 % dotázaných vybranou zimní dovolenou v obdobích mimo svátky a 32 % dotázaných o svátcích. Tito již rozhodnutí respondenti přitom zamíří častěji než loni do zahraničí. 25 % z nich pojede do zahraničí i během svátků, 37 % pak jindy během zimy. České hotely na tom budou letos v zimně podle výsledků průzkumu o něco hůře než loni. Jako svoji destinaci si je vybralo celkem 16 % ze všech respondentů průzkumu, což je o jedno procento méně než loni.

Mírně letos vzrostl počet těch, kdo vyráží v zimě za teplem k moři. Tuto zimu si stejně jako loni již rozhodnutí Češi jasně vybrali cestování za zimními radovánkami (71 %). K moři chce v zimě vyjet 13 % dotázaných. Z těch, kdo už mají svoji zimní dovolenou rozmyšlenou, pojede k moři 13 %. A stejně jako loni plánuje 10 % lidí pro letošní zimu dovolenou jak u moře, tak i na horách.

Zimní dovolenou si vybírají nejčastěji rodiny. Jde o jednu čtvrtinu respondentů, kteří už vědí, kam na zimní dovolenou vyrazí. Není ale výjimkou, že si vyrazí skupina více rodin najednou. Podle našeho průzkumu plánuje téměř pětina dotázaných jet na zimní dovolenou ve skupině pěti až deseti osob. Stejný podíl vyráží za zimními radovánkami ve dvou. Dodejme, že dle průzkumu jsou nepopulárnější zájezdy na týden (35 %) nebo prodloužený víkend (28 %),“ řekl Petr Čermák, manažer serveru Sdovolená.cz.

U uživatelů vede dobrá zkušenost nebo internet
Dotázaní uživatelé svoje místa pro zimní pobyt nejčastěji vybírají podle doporučení a dobré zkušenosti ze svých předešlých dovolených nebo si nechávají poradit od svých přátel. Na stejné místo jako loňský rok se chystá 52 % dotázaných a na radu známých slyší 23 % uživatelů Seznam.cz. Průzkum také ukazuje, že tištěné katalogy pro výběr své dovolené si prohlíží pouze 28 % lidí a návštěvu kamenné pobočky cestovní kanceláře plánuje 19 % dotázaných.

S nástupem internetu a srovnávačů zájezdů se uživatelům do ruky dostal nástroj, kde mají všechny informace na jednom místě. Postupem času vnímáme, že cestovní kanceláře přesunují své nabídky právě na internet. A dělají dobře. Z našeho průzkumu totiž vyplývá, že 88 % z těch, kteří svoji zimní dovolenou ještě naplánovanou nemají , budou vybírat právě na internetu . 68 % nerozhodnutých respondentů našeho výzkumu půjde přímo na internetové vyhledávače a srovnávače zájezdů, o něco méně lidí navštíví i přímo stránky cestovních kanceláří,“ doplnil Čermák.

Průzkum proběhl jako on-line dotazování uživatelů portálu Seznam.cz. Na přelomu září a října 2012 se do něj zapojilo 602 respondentů starších 15 let. Byli z celé ČR. Pro srovnání s loňským výzkumem se můžete podívat na článek z loňského roku.

Jakub Šumanský
Jakub

Sdílet na sítích