Vyhledávání Seznam.cz zvýšilo kvalitu souvisejících dotazů

28. listopadu 2012

Vyhledávač české internetové jedničky Seznam.cz má nyní vylepšené související dotazy. Zvýšil se jejich počet a zkvalitnila relevance. Uživatelsky nejzajímavější související dotazy se nově objeví i v horní části stránky.

Související dotazy se nyní zobrazují u přibližně 25 % dotazů, pro které máme ověřené souvislosti. Nabízejí uživatelům možnost dozvědět se další informace k dotazu, který zadali. Může jít o alternativy (nabídka „karlův most“ na dotaz „pražský hrad“), zkonkretizování (nabídka „cestovní pojištění“ na dotaz „pojištění“), nebo naopak zobecnění (nabídka „sociální sítě“ na dotaz „twitter“). Poprvé se tato součást vyhledávání objevila před více než rokem a ukázalo se, že je pro uživatele přínosná.

K výraznému posunu došlo v kvalitě předkládaných návrhů a jejich počtu. Zatímco dříve byl počet návrhů omezen na osm, nyní se zobrazí všechny související dotazy, a to postupně na dalších stránkách vyhledávání. Novinkou v rámci nových souvisejících dotazů bude také zobrazování těch, na které uživatelé klikají nejčastěji, v horní části stránky (vyzkoušet můžete například na slovech “Domácí vánoční cukroví 2012” nebo “Mikuláš a čert”). Tím uživateli zkrátíme cestu při hledání dalších témat na minimum.

Roman Dušek
Roman

Sdílet na sítích