Zájem o absolventy klesá

4. prosince 2012

Oproti předchozím letům klesá zájem zaměstnavatelů o absolventy vysokých škol. Vyplývá to ze statistik pracovního serveru Spráce.cz. Největší šanci mají absolventi v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Z dat serveru Spráce.cz vyplývá, že za poslední rok klesla poptávka po čerstvě vystudovaných pracovních o 11 %. „Jedná se o úplně opačný trend, než který jsme pozorovali před rokem. To jsme na portálu Spráce.cz zaznamenávali nárůst poptávky po absolventech až o 55 %,“ komentuje statistiky Jan Votruba, manažer serveru Spráce.cz. Mezi kraje, kterým by se novopečení držitelé titulu měli vyhnout, jsou Zlínský a Jihočeský, tam o ně stojí nejméně zaměstnavatelů. Naopak dlouhodobě je největší zájem o absolventy v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Nejvyhledávanější profesní obor: Obchod a prodej
Když ale odhlédneme od absolventských pozic a podíváme se na všechny uchazeče o práci, najdeme jeden jasný obor, v němž se hledá nejvíce: obchod a prodej. Dalšími silnými obory jsou administrativa a řemeslné profese. O pracovní pozice řemeslníků, asistentek a obchodníků roste na Spráce.cz každoročně zájem uchazečů o práci. Pozice s největším problémem umístění kandidátů jsou dlouhodobě pozice technické a v informačních technologiích.

I hledání nové práce má svoje období hlavních sezón. Zatímco během prosince mají lidé většinou jiné starosti, než je hledání zaměstnání, v lednu zaznamenává  Spráce.cz největší zájem uchazečů o nové zaměstnání. „Můžeme jen spekulovat, zda jde pouze o plnění novoročních předsevzetí. Pravděpodobněji je návštěvnost ovlivněna dlouho odkládanými starostmi a pracovními smlouvami ukončenými ke konci roku. Pravdou však je, že tento fakt pozorujeme každý rok, nic se na něm nemění,“ dodává Jan Votruba.

Jakub Šumanský 
Jakub

Sdílet na sítích