Na zvyšování DPH reagovali lidé i na internetu: Stavební firmy měly na konci roku napilno

28. ledna 2013

Od 1. ledna se v České republice zvedla sazba DPH o 1 %. To mělo vliv i na chování lidí na internetu. Například stavební firmy hledali uživatelé na serveru Firmy.cz v září o téměř 100 % více, než tomu bylo ve stejném období v roce 2011.

Obecně všude slyšíme, jak zvýšení spodní i horní hranice DPH zahýbe s domácími rozpočty i při běžných nákupech. Když jde o stavební práce pohybující se až ve stotisících, je už 1% zvýšení DPH poznat citelněji. Například při stavbě nového domu se totiž finální cena může změnit během jednoho dne i o několik desítek tisíc korun. Podle statistik serveru Firmy.cz se v roce 2012 hledaly stavební společnosti hlavně v březnu (nárůst o 30 % oproti březnu 2011), květnu (nárůst o 33 %). To jsou klasické měsíce, kdy většina lidí začíná stavět.  Druhý takový boom zájmu o stavební firmy bývá na podzim. Loňské září bylo ale rekordní.  Jen během září stoupla hledanost firem, které nabízí stavební práce meziročně o  téměř 100 %.

Zájem uživatelů internetu o zvyšování sazby DPH byl na internetu značný a kolidoval s koncem roku. Například heslo „DPH 2013“ se v prosinci vyhledávalo téměř 2,5x více, než tomu bylo v listopadu.

Se zájmem o stavební firmy jde většinou ruku v ruce i zájem o hypoteční úvěry, kterými lze nové bydlení financovat. Kromě stavebních společností se tak uživatelé internetu koncem roku zajímali i o srovnání cen hypoték. Z údajů internetového srovnávače finančních produktů Sfinance.cz lze vyčíst, že čím více se blížil konec roku 2012, tím více lidé hledali výhodnější hypotéky.


Martin

Sdílet na sítích