Internet výrazně zjednodušuje cestu k nové práci

5. září 2013

Seznam.cz přichází s novou službou: Volná místa.cz

Průzkum společnosti Seznam.cz ukázal, že lidé, kteří hledají práci přes internet, jsou nezaměstnaní v průměru o 8 měsíců kratší dobu než ti, kdo jej nepoužijí. Déle práci hledají lidé starší 45 let, s nižším vzděláním a lidé na Moravě. Seznam.cz na začátku září přinese novou službu pro hledání práce.

Srpnový výzkum společnosti Seznam.cz potvrdil, že mladí lidé s vyšším vzděláním hledají práci výrazně kratší dobu než zbytek populace. Také platí, že ti, kdo hledají práci on-line, jsou průměrně nezaměstnaní po kratší dobu (cca 13 měsíců), než ti, kdo internet nepoužívají (v průměru 21 měsíců). Zajímavé je, že 21 % nezaměstnaných je přitom ochotno dělat jakoukoliv práci, platí to častěji o lidech z malých obcí. Důležitým požadavkem však je, že hledaná práce musí být v dojezdové vzdálenosti 30 minut od bydliště. Ukázalo se, že s délkou času, který stráví lidé doma bez práce, nijak výrazně neroste jejich ochota za prací cestovat. Je to dokonce naopak. Jejich ochota k jakémukoliv dojíždění klesá. Platí, že dlouhodobě nezaměstnání budou raději dělat jakoukoliv práci, než aby za ní museli dojíždět.

Nezaměstnaní nejčastěji hledají kvalifikované manuální profese – jako jsou zedníci, pekaři, nebo elektrikáři. Velký zájem je i o práci ve službách. Ten projevují ve větší míře ženy než muži. Další příčka patří nekvalifikovaným manuálním profesím, jak deklarovalo přes 700 nezaměstnaných respondentů průzkumu společnosti Seznam.cz.

„Náš výzkum potvrdil, že lidé s nízkým vzděláním častěji hledají nekvalifikované manuální práce (40 % osob s dokončenou základní školou) nebo jsou ochotni dělat cokoli (33 %). Přitom jsou to právě oni, kdo nejvíce spoléhají na úřady práce a nejméně využívají k hledání práce internet. Z toho, co uvádějí, vyplývá, že jedním z důvodů může být i nepřehlednost pracovních portálů. Proto jsme se rozhodli přijít se zcela novým přístupem k on-line nabídkám práce. V příštím týdnu spouštíme novou službu Volná místa,“ dodává k výsledkům průzkumu a představuje produktovou novinku Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz.

Server Volná místa.cz přinese přehlednou nabídku pracovních míst všech profesí. Pro prohlédnutí si nových inzerátů se nebude třeba nikam přihlašovat, ani si složitě vybírat oblasti, ve kterých chce člověk práci hledat. Stačí jen zvolit okres a prohlédnout si všechny nabídky v daném regionu. Na zajímavý inzerát půjde jednoduše odpovědět přes formulář nebo zavolat na uvedené telefonní číslo.

Vycházíme z toho, že pro práci skladníka nebo řidiče nemusíte složitě vybírat obor, ve kterém byste chtěli pracovat. Navíc, když uvidíte všechny nabídky práce ve svém regionu dohromady, možná zjistíte, že můžete úplně změnit svůj obor, doplňuje ke konceptu nové služby Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz. 

Více o samotném pracovním portálu Volná místa, najdete v dalším týdnu na Sblogu společnosti Seznam.cz.

O výzkumu:
Výzkum společnosti Seznam.cz probíhal v srpnu 2013, a to pomocí on-line dotazování panelu respondentů v Seznam.cz Výzkumníkovi a zároveň pomocí osobního dotazování nezaměstnaných na úřadech práce po celé ČR. Celkem bylo do výzkumu zařazeno 708 respondentů a výzkum lze považovat za reprezentativní vzorek nezaměstnaných v Česku. Vážení proběhlo při kvótách na pohlaví, věk a vzdělání. Odpovědi jsou deklaracemi respondentů.

Prezentace s dalšími závěry výzkumu:


Irena Zatloukalová
,
tisková mluvčí

Sdílet na sítích