Mapy.cz dostanou v dubnu nový kabát

20. března 2014

Připraveno je Seznam.cz Panorama, 3D i haptické mapy

Seznam.cz v dubnu spustí Mapy.cz v nové podobě, která umožní snadno otevřít speciální mapové sady, jako jsou zimní či cyklistické mapy. Objeví se v nich i Seznam.cz Panorama – nejprve ve vybraných místech, do konce příštího roku pak po celé republice. Na službě najdete i 3D mapy, jako ukázka v dubnu poslouží Špindlerův Mlýn, další města budou postupně přibývat. Praktickou novinkou je vyhledávání a plánování cest veřejnou dopravou. Seznam.cz se navíc pustil do světově ojedinělého projektu: Haptických map pro celou Českou republiku.

Seznam.cz disponuje rozmanitým množstvím informací. Nový vzhled mapového portálu byl vytvořen s ohledem na to, aby se mezi různými mapovými podklady a funkcemi dalo přecházet co nejsnadněji a uživatelé vždy rychle a intuitivně našli to, co právě hledají. Vzhled nových map následuje trend, který Seznam.cz již představil u nové podoby katalogu Firmy.cz. Výrazným prvkem tak je možnost zvolit si šířku mapy a informačního panelu po pravé straně dle aktuální potřeby. Možné je vybrat i režim, v němž informační panel vůbec nebude a mapa se roztáhne po celé šířce obrazovky. Po přihlášení si navíc budou lidé moci označit svá oblíbená místa, trasy či oblasti v mapě. Responzivní design je již samozřejmostí. Díky němu se Mapy.cz automaticky přizpůsobí šířce zařízení, na němž jsou využívány. Široká veřejnost si tyto novinky bude moci vyzkoušet již od prvního dubna ve veřejné beta podobě služby. V průběhu dubna pak lze očekávat nasazení nové podoby serveru Mapy.cz do ostrého provozu.

Plánování cest včetně veřejné dopravy
Seznam.cz chce na Mapy.cz přidat nové hledání tras, které bude kombinovat pěší navigaci a hledání spoje veřejnou dopravou. Najít cestu přitom půjde z jakéhokoliv místa v mapě do jiného – nikoliv pouze ze zastávky na zastávku. Tento plánovač bude pro Prahu a okolí spuštěn v rámci bety nové podoby serveru Mapy.cz na začátku dubna. Seznam.cz postupně rozšíří jízdní řády a plánovač tras veřejnou dopravou i pro ostatní regiony. Data bude doplňovat postupně, protože celorepubliková data o jízdních řádech stále nejsou veřejně zpřístupněna a Seznam.cz si proto data obstarává individuálními cestami z více zdrojů. Po datech z Pražské integrované dopravy budou v dubnu následovat celorepubliková vlaková spojení a vybrané meziměstské autobusové spoje, během května pak jízdní řády pro Jihomoravský kraj a několik dalších lokalit. Většina ČR by měla být jízdními řády a novým hledáním spojení pokryta do konce roku. Do doby, než bude možné nasadit plánovač tras veřejnou dopravou pro celou republiku, bude u zastávek, kde má Seznam.cz podklady, alespoň zastávkový jízdní řád. V něm lidé najdou spoje, které zastávkou projíždí, a informace o nejbližších odjezdech.

Během dubna budete mít možnost naplánovat si cestu v Praze pomocí chytrého plánovače. Navigace vám ukáže, kudy máte jít a jakým spojem jet, abyste se do cíle dostali co nejrychleji. I proto náš plánovač často nabízí delší chůzi mezi zastávkami, pakliže je to ve výsledku časově výhodnější. Do budoucna plánujeme i zapojení speciálních filtrů do hledání tak, abychom například pro cestující s pohybovým omezením nabídli spoje, které nevyžadují dlouhé přechody mezi zastávkami,“ komentuje plánované novinky v hledání spojení Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Seznam.cz začne navíc během dubna spolupracovat s Biletem, online prodejcem jízdenek. Přímo ze serveru Mapy.cz bude po vyhledání trasy možné si koupit jízdenku na zvolený vlak. Bez ohledu na počet přestupů nebo dopravců dostane zákazník jeden e-mail se vším potřebným k cestě.

Seznam.cz Panorama
Od prvního dubna budou na Mapy.cz i první snímky Seznam.cz Panorama. Pokryta je jimi nyní Praha a část Moravy. Další oblasti budou postupně přibývat – v současné době je nafocena zhruba třetina všech komunikací České republiky. Do poloviny roku by mělo být Seznam.cz Panorama k dispozici pro celou Moravu, do roka pak i pro zbytek ČR.

Víc jak tři čtvrtě roku jsme naše úsilí věnovali sestavení nové, vlastní technologie pro panoramatické snímkování. Řešení, které máme k dispozici, nám totiž úplně nepostačuje. Náš nový kamerový systém se skládá z 15 průmyslových kamer schopných pořídit až 8 snímků za vteřinu s rozlišením 72 Mpx,“ komentoval vývoj projektu Seznam.cz Panorama Pavel Zima.

Snímkování novým systémem začíná letos na jaře v Praze, Brně a Ostravě, následovat budou další velká města a památkově zajímavé oblasti. Nové, kvalitnější snímky postupně nahradí ty již zveřejněné.

Na Mapy.cz najdete i 3D mapy
Pro ty, kterým nestačí otáčení fotografických šikmých snímků po 90 stupních, jsou určeny 3D mapy. Umožní libovolné otáčení 3D modelu měst do stran nebo pohled z větší či menší výšky. Mnohem lépe tak ilustrují terén a přináší lepší obrázek o daném místě. Na začátku dubna bude na Mapy.cz k dispozici jako první ukázka 3D mapa Špindlerova Mlýna. Postupně se budou dopočítávat 3D modely pro více než 250 měst a obcí v České republice. Na projektu 3D map se podílí Vysoká škola báňská. Její „superpočítač“ pomohl urychlit výpočet 3D modelu na pouhý jeden rok, bez něj by výpočet trval i několik let. Na vývoji 3D map se podílí i firma Citationtech.

Haptické mapy
Seznam.cz také dokončuje práci na jedinečném projektu – haptických mapách pro celou Českou republiku. Haptické mapy slouží nevidomým a slabozrakým. Používají specifický mapový klíč, který generuje černobílé mapy, které po tisku na speciální papír a za použití tzv. fuseru nabobtnají do hmatem čitelné podoby. Mapy budou od 1. dubna k dispozici na specializované stránce hapticke.mapy.cz optimalizované pro tisk a skládání jednotlivých vytištěných listů map.

Přístupnosti našich služeb věnujeme dlouhodobě velkou pozornost. Spolupracujeme s různými sdruženími, která nám pomáhají odhalovat problematická místa pro použitelnost našich služeb například pro nevidomé. Doufám, že haptické mapy budou dělat radost nejen nám a odborné veřejnosti,“ uzavírá novinky Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Celý projekt vývoje haptických map je odrazem dlouhodobé spolupráce společnosti Seznam.cz s univerzitními pracovišti, konkrétně pak se střediskem Teiresiás Masarykovy univerzity a střediskem Elsa při ČVUT. Seznam.cz do společného projektu poskytl svá data a vyrobil technologie, vysokoškolská pracoviště v praxi odladila podobu map, tedy značkový klíč, hustotu a rozmístění prvků na mapách a podobně.

Irena Zatloukalová,
tisková mluvčí

Sdílet na sítích