Anticeny Černá kladiva: Diváky nejvíce rozhořčili zloději po telefonu

28. dubna 2014

Anketa Černá kladiva, kterou pořádá spotřebitelský pořad A DOST!, zná své vítěze. Anticeny si odnesly firmy Maghera Royal, Ahold a Smetanová cukrárna. O výsledcích rozhodovali diváci hlasováním v internetové anketě.

Do ankety Černá kladiva bylo nominováno devět příběhů, se kterými se mohli diváci pořadu A DOST! internetové televize Stream.cz seznámit v minulém roce. Třetí místo obsadila firma Smetanová cukrárna za své chemické dorty, především za Patrovou paříž, která obsahovala třiadvacet „éček“ včetně nebezpečných azobarviv. Na druhém místě se umístila společnost Ahold provozující síť supermarketů Albert. Její Albert Quality rostlinný tuk na smažení a fritování obsahuje více než 28 gramů nebezpečných transmastných kyselin na 100 gramů výrobku. To je více než desetinásobek množství, které je povoleno v některých evropských zemích (např. v Dánsku by za prodej takové potraviny hrozilo dokonce vězení). Bezkonkurenčním vítězem se stala firma Maghera Royal za nabízení podvodných půjček po telefonu. V anketě hlasovalo celkem 19 006 diváků.

image

Okradení lidé by měli získat část peněz zpátky 

Výsledky anticen Černá kladiva přinesly také reálný efekt. Jeden z agregátorů, který je zapojen do kauzy podvodných půjček po telefonu inkasováním za pronájem telefonních čísel, přislíbil, že okradeným lidem část peněz vrátí (viz video 08:20). „Tuto informaci jsme získali přímo od předsedy představenstva agregátorské firmy Dial Telecom během předávání certifikátu o umístění v anketě. Doufáme, že toto rozhodnutí ohledně vrácení peněz budou následovat i ostatní zúčastnění – druhý agregátor, firma GTS, a mobilní operátoři. Od společnosti Maghera Royal, která podvodný byznys provozovala, to bohužel zřejmě očekávat nelze. Tady by měla konečně začít konat policie“ říká autor a moderátor týdeníku A DOST! Jan Tuna. Mobilní operátoři prozatím alespoň zareagovali odpojením kritických linek krátce po odvysílání reportáží o podvodných praktikách a změnou svého kodexu, která linky nabízející půjčky zakázala.

Pozitivní momenty přineslo i osobní předání diplomů dalším „oceněným“. Smetanová cukrárna oznámila, že ze svých výrobků již odstranila ty největší škodliviny – ozdoby dortů s azobarvivy. Také firma Ahold přislíbila, že sjedná nápravu. „Když už jim nic jiného nezbylo, komunikovali s námi všichni poměrně přátelsky, ani jsme nemuseli použít černá kladiva, která jsme s sebou společně s certifikáty na jejich sídla vezli. Zdá se, že všichni na sebe berou odpovědnost a snaží se o nápravu. To je pro nás důkazem, že celá naše snaha má smysl,“ doplňuje s úsměvem Jan Tuna.

Sdílet na sítích