Marek Najbrt: „Když je nejhůř, je tu Blaník.“

9. dubna 2014

Na Stream.cz míří zcela nový žánr. Původní tvorbu doplní hraný seriál. Marek Najbrt režíruje satirický politický sitcom v britském stylu o majiteli PR agentury Blaník, který významně zasahuje do české politické scény. Na Stream.cz startuje prvním dílem v neděli 13. dubna a diváci se na další premiéry mohou těšit každou neděli. O seriálu Blaník jsme si povídali s jeho režisérem Markem Najbrtem.

Seriál Blaník se v jistém smyslu vymyká všemu, co jste dosud dělali. Kde se to ve vás vzalo? 

Už dlouho jsme hledali způsob, jak reagovat na politickou situaci v naší zemi. A protože skutečná moc se z velké části realizuje mimo politiku prostřednictvím oligarchů, lobbistů a jiných manipulátorů, napadla nás postava Blaníka. Je to člověk, který se v české politice s každým zná a je schopen ledacos zařídit. Je to čirý pragmatik, který se řídí heslem „náš zákazník, náš pán“.

image

Pilotní díl se objevil na internetu už na podzim. Řada lidí možná úplně nepochopila, o co jde. Jaké jste měli reakce? 

Převážně velmi pozitivní. Zrovna pustili Ratha z vězení. Museli jsme na to okamžitě zareagovat a hned druhý den švihli video na stránky Negativu. Během dvou dnů jsme měli deset tisíc zhlédnutí. Ale dál už jsme to nerozjížděli, protože jsme začali jednat se Stream.cz a s Českou televizí. Tím pádem vznikla ona několikaměsíční prodleva.

Proč jste se ve finále rozhodli pro Stream.cz?

Od začátku jsme to plánovali jako internetovou záležitost, takže nám Stream.cz přišel jako ideální varianta. A chtěli jsme svobodu. Stream nám garantuje obsahovou nezávislost, což u standardní televize moc nejde. Blaník děláme, protože chceme něco říct. Nejde o výdělečnou činnost. Blaník vzniká z naší vnitřní potřeby. 

image

V nějakém rozhovoru jste říkali, že se touto formou vracíte ke svým profesním začátkům. Ona je přitom ale velmi současná a progresivní. 

To se nevylučuje. Já jsem absolvent dokumentu na pražské FAMU a už mnohokrát jsem v inscenovaných věcech použil různé kvazidokumentární postupy. Všichni lidi, kteří Blaník dělají, jsou profesionální filmaři. Běžně natáčejí celovečerní filmy, které si žádají pečlivý a kultivovaný přístup. Tady nás baví, že z formálního hlediska můžeme tak trochu střílet od boku. Jeden díl natočíme za den, je to jízda od rána do večera. Zážitek. 

Máte asi hodně rádi britské seriály, že? 

Existuje politický britcom, který u nás běží pod názvem „Je to soda“, a ten mě hodně baví. Nebránil bych se říct, že je pro nás inspirací. Rozdíl je ale v tom, že staví na čiré fikci, zatímco my se dotýkáme konkrétních lidí a kauz. Jde vlastně o přímou politickou satiru. Zabýváme se konkrétními případy a „dokazujeme“, že za nimi stojí kancelář Blaník. To je základní princip, ze kterého by měla vznikat reflexe politiky a pokud možno i zábava.

Jak jste dali dohromady trojici herců – Marek Daniel, Halka Třešňáková, Michal Dalecký? Je to celkem nestandardní sestava… 

Marek Daniel už hrál v několika našich filmech, je to člověk ze stejného prostředí, se stejným uvažováním a hlavně je to autorský herec, zvyklý sám vymýšlet scénky a postavy. Halka Třešňáková má kořeny spíš v nonverbálním divadle, není to typická herečka, což se nám líbí. No a brněnský herec Michal Dalecký měl už menší roli v našem filmu Protektor. Je pro postavu tajemníka ideální typ a navíc je schopný civilního herectví.

image

Na jaké kauzy se můžou diváci těšit? 

První díl má představit postavu Blaníka, takže je trochu atypický. Točí se kolem jeho narozenin, na které má pozvané všechny možné kamarády z politiky. Nikdo však nepřijde, takže Blaník v záchvatu sebelítosti rekapituluje, jak byl jeho poslední rok úspěšný a co všechno v české politice zařídil nebo ovlivnil. Následující díly se už budou věnovat vždy jedné konkrétní kauze. Vzhledem k periodicitě seriálu budeme střídat maximálně aktuální díly s těmi, které jsou trochu nadčasovější – o tunelu Blanka, o prohibici v parlamentu… Bylo by samozřejmě lepší být pořád aktuální, to ale z realizačních důvodů nejde. Navíc se nemusí zrovna nic dít. Trochu nás teď ti politici zklamali – jak se ustavila vláda, je ticho po pěšině. Minulý rok byl v tomhle lepší, ale věříme, že už se blýská na horší časy…

Sdílet na sítích