Roman Vaněk: „Zase můžu dělat něco, co mě neuvěřitelně naplňuje a baví.“

9. dubna 2014

Oblíbená tvář diváků internetové televize Stream.cz se vrací s novým pořadem. Těšit se můžete na vážná témata i vtipný komiks. Klasické komiksové hrdiny tak v dubnu doplní ROman. 

Proč skončilo Peklo na talíři a nahrazuje ho jiný pořad?  

Na úplném začátku Pekla jsem říkal, že ho budu dělat tak dlouho, dokud budu mít náměty a dokud mě to bude bavit. Nechtěl jsem se opakovat. Z hrdiny trapákem se můžete stát přes noc a odcházet by se mělo na vrcholu. Navíc čím víc v tom jste, tím víc začínáte chápat, že některé věci jsou složitější a daleko méně jednoznačné, než jak se dá vyjádřit v necelých pěti minutách. To už mě pak úplně frustrovalo a nechtěně jsem to asi přenášel i na štáb, všechny ty báječné lidi, kteří se mnou na Pekle pracovali. Já jsem se nenarodil proto, abych bořil, ale proto, abych stavěl. No a pak úplně náhodou, zrovna na mejdanu Seznam.cz, jsem dostal nápad na tenhle nový pořad.

image

Přiblížíte nám svůj nápad? 

Navrhnul jsem tam tehdy Lukášovi Záhořovi a Pavlovi Zimovi natočit pořad o tom, jak se potraviny vyrábí. Jak ty úplně nejlevnější, tak i ty dražší. Krok za krokem, bez emocí a falešných střihů. Chtěl jsem nechat mluvit nahlas výrobce o tom, co je štve a co je baví. No a protože mi kluci řekli, že to nikdy nemůže vyjít, protože se všichni budou bát ukázat pravdu, jít mnohdy do konfrontace, dát nahlédnout do výroby různých kvalit, o to víc jsem to začal chtít. Byla to pro mě obrovská výzva. Díky „Křišťálové Lupě“, kterou Peklo na talíři vyhrálo ve dvou kategoriích, se Lukášovi podařilo sehnat víc peněz na natáčení a já jsem vymyslel náměty na rok dopředu. A už zase můžu dělat něco, co mě neuvěřitelně naplňuje a baví. Jsem zvědavý, nakolik a jaké lidi tentokrát oslovíme. V Čechách jsou totiž všichni strašně chytří a všechno vědí. Nedej bože, aby nás někdo poučoval nebo nám radil. Občas mi přijde, že jsme se všichni narodili v kině zrovna, když promítali gastronomickou encyklopedii. V téhle oblasti panuje neuvěřitelné množství mýtů, fám a hoaxů, které chceme v pořadu Jídlo s. r. o. částečně vyvracet. Snad se nám to podaří aspoň v očích otevřenějších a chytřejších diváků. Těch, kteří se odváží sami před sebou pozměnit po odvysílání svůj názor. Sám jsem během natáčení občas koukal jak z jara. 

Prozradíte, co nás čeká v prvním díle nového pořadu Jídlo s. r. o.

Šunka. Začínáme hezky od prvočinitele, tedy od toho, jak jde prasátko na porážku (kde nám mimochodem kameraman Janek Rubeš omdlel na place). Pak diváci uvidí, jak se šunka vyrábí ve velkém: jak se vyrábějí vyhláškově všechny tři druhy běžných šunek i kolik je k tomu potřeba éček a přidaných látek. Oproti tomu ukážeme, jak se vyrábí pizza nářez, který se legislativně ani nemůže jmenovat šunka, a kolik je do něj potřeba použít éček a přidaných látek. Hned další díl bude o Fandovi, který dělá sedm šunek týdně, každá má jméno, s každou se mazlí, ale taky je dražší než šunky, které musí nakrmit národ. Já v tomhle pořadu neříkám, co je špatné a co dobré. Říkám, teď už víš, milý diváku, jak to je, a dál je to na tobě.

image

Společně s pořadem vzniká komiks… 

Strašně rád si hraju. Z každého výstupu mám radost a vždycky se mu gebím. Ale nejvíc mě baví ty věci vymýšlet. S Lukášem Záhořem nás napadlo, že by v druhém plánu tohoto pořadu mohli vystupovat hrdinové a antihrdinové. A myslím, že se nám to vážně povedlo, u každého nového dílu řvu smíchy. Velký dík patří výtvarníkovi Petru Novákovi a scénáristovi Martinu Šinkovskému. Těmhle dvěma skvělým klukům jsme s Lukášem dali námět a pár nápadů a oni stvořili Ministra Dobrot, Zelený sliz, Temnou Šmakuládu a Éčko. Známí superhrdinové Superman a Spiderman mají v partě dalšího kamaráda. Jmenuje se ROman. Diváci se mají na co těšit!  

Když se ještě vrátíme k Peklu – čekal jste takový úspěch? 

Vůbec ne. Zároveň jsem ale nikdy neudělal jediný díl se záměrem, aby se líbil. Tenhle pořad takhle dělat nejde. Nebo možná jo, ale to bych musel být ten Láďa na Nově, což nejsem. 

image

Co byl pro vás osobně největší úspěch Pekla? 

Poznal jsem Lukáše Záhoře, který je takový skrytý bojovník s byrokracií, a Martina Krušinu, který je geniální mistr zkratky – on přesně ví, jak to důležité v několika málo minutách nejlépe vyjádřit. A vůbec celý štáb, všechny ty lidi kolem, ty bych nevyměnil. Skvělé bylo i to, že se dá skrz tohle médium říct nahlas názor. To vám jiná televize tolik neumožní.

Dá se tedy říct, že formát internetové televize se všemi jejími specifiky a vy patříte ksobě? 

Internet, Seznam.cz a Stream.cz mi daly možnost vyjádřit svůj názor a mně by přišlo naprosto zvrácené jít najednou někam jinam. Člověk by měl zůstat v takových případech věrný. Občas na své začátky zapomínáme.

Sdílet na sítích