Mise K2 pokračuje divokou cestou na konec civilizace

21. července 2014

Druhý díl série exkluzivních reportáží Mise K2 dokumentující výstup horolezce Radka Jaroše na druhou nejvyšší horu světa odhaluje překvapivá tajemství. Během divoké cesty na konec civilizace se pětičlenná expedice divákům internetové televize Stream.cz svěří s tím, co ukrývá na dně batohů i hluboko v mysli.

V roce 2006 se rozhodl, že se pokusí pokořit všechny osmitisícovky. Uplynulo osm let a zbývá poslední – K2. Téměř dokonalá pyramida a jedna z nejtěžších hor s velmi zrádným počasím leží na hranici Pákistánu a Číny. Padesátiletý horolezec Radek Jaroš o ni neúspěšně usiloval už čtyřikrát a překážkám musí čelit i během pátého pokusu. První potíže přichází nečekaně už po příletu do Islámábádu. Zásoby tvrdého alkoholu a dvou set plechovek piva, které jsou v celním prohlášení označeny jako „dezinfekce a iontové nápoje“, sice pozornosti muslimských celníků uniknou, ani tak ale nelze mluvit o štěstí.

Navazující vnitrostátní lety do města Skardu, kde se nachází nejbližší letiště u K2, vzdálené vzdušnou čarou jen 100 kilometrů, byly z neznámých důvodů přerušeny. Nezbývá než překonat 700 kilometrů mikrobusem po nejvýše položené silnici světa – legendární Karakoram Highway. Úmorná cesta se stane ještě úmornější, mikrobus totiž začne doutnat kvůli amatérsky zapojené lednici.

Během čekání na náhradní dopravu vyjde najevo další potencionální riziko, které hrozí nejmladšímu členovi Mise K2 Honzovi Trávníčkovi. „Jediné, z čeho mám trochu obavy, je, že nemám vyzkoušenou nadmořskou výšku nad osm a půl tisíce metrů, protože všechny tři osmitisícovky, na kterých jsem byl, byly nižší. Fyzicky si myslím, že jsem připravený dobře, hlavu na to taky mám, ale nevím, co se mnou udělá nadmořská výška. Doufám, že budu v pohodě,“ svěří se osmatřicetiletý horolezec, jemuž nikdo neřekne jinak než Tráva.

Vysvobození přichází o tři hodiny později a expedice pokračuje výš do hor. Další neplánované zastávky si vyžádají už jen pákistánští vojáci, kteří kontrolují bezpečnost horolezců po loňské tragédii v základním táboře Nanga Parbat. Islámští teroristé tam tehdy bez milosti postříleli všechny, které našli. Zahynulo jedenáct horolezců včetně dvou Slováků.
Po třech dnech divokého trmácení se pětice konečně dostává na konec civilizace. Tady se musí přebalit a vydat se odtud do základního tábora pěšky. A bude to trek dlouhý skoro 100 kilometrů. O tom ale až ve třetím díle Mise K2 ve středu 23. července na internetové televizi Stream.cz.

 

Sdílet na sítích