Na Stream.cz startuje Mise K2 dokumentující cestu Radka Jaroše na vrchol druhé nejvyšší hory světa

16. července 2014

image

Kvůli zrádnému počasí a nejvyššímu počtu neúspěšných pokusů o zdolání se jí přezdívá „krutá hora“. Radek Jaroš jí stál tváří v tvář už čtyřikrát. Nikdy neuspěl. Nyní se pokusí své prokletí zlomit a poslední ze čtrnácti osmitisícovek, která mu chybí do tzv. Koruny Himaláje, pokořit. A to i přesto, že poprvé v životě nebude čelit jen nástrahám přírody, ale také vlastnímu handicapu. K vrcholu nejtěžší hory světa K2 míří padesátiletý horolezec bez jedenácti článků prstů na noze. Svůj osudový boj svede před zraky kamer internetové televize Stream.cz. První ze série exkluzivních reportáží Mise K2 bude odvysílána ve středu 16. července 2014.


Pokud uspěje, navždy se zapíše do historie. Bude prvním Čechem a šestnáctým člověkem na světě, který zdolá všech čtrnáct osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje. Pro horolezce Radka Jaroše je ale výstup na K2 především splněným snem. Na druhou nejvyšší horu světa vysokou 8 611 metrů lezl už čtyřikrát, při jedné expedici se mu podařilo dokonce devětkrát dostat nad sedm tisíc metrů. Dál ho ale nepustilo počasí a stejný scénář se opakoval ještě dvakrát. Poslední pokus v roce 2007 skončil už v základním táboře, kde mu vyklouzl z ruky velký kámen a rozdrtil mu prsteníček pravé ruky. image

Nyní stojí na úpatí obávané hory popáté a i tentokrát je zdravotním stavem svých končetin limitován. Amputace jedenácti článků prstů na nohou byla krutou daní poslední himalájské expedice na Annapurnu před dvěma lety. Svého posledního cíle by měl dosáhnout v polovině srpna. Zda se mu to podaří, budou moci sledovat diváci internetové televize Stream.cz, která v rámci unikátního projektu Mise K2 přinese sérii exkluzivních reportáží s aktuálními záběry a autentickými výpověďmi pěti členů výpravy. První z nich zachycuje náročné přípravy a výškovou aklimatizaci v jihoamerických Andách. Stream.cz ji odvysílá ve středu 16. července 2014, další budou následovat v týdenních intervalech nebo v závislosti na aktuálním dění.image

„Mise K2 je unikátní projekt, který nemá v dějinách českého televizního vysílání obdoby. Jeho realizace je pro nás nejen velkou výzvou, ale také zkušeností. Předcházela mu řada příprav na natáčení v extrémních podmínkách, na které se ale stejně nikdy stoprocentně připravit nelze. Naší velkou výhodou je, že coby internetová televize máme možnost reagovat na aktuální situace a přinášet divákům exkluzivní obrazové zpravodajství z místa,“ říká šéfproducent internetové televize Stream.cz Lukáš Záhoř.

Pátý Jarošův pokus o zdolání K2, ze kterého zároveň vzniká v produkci společnosti Verbascum dokumentární film Cesta vzhůru, je nejsledovanější horolezeckou expedicí v historii Česka. Pokroky Radka a dalších členů expedice Petra „Misky“ Maška, Honzy Trávníčka a Martina Havleny sleduje pravidelně aktualizovaná expediční stránka, postřehy samotných horolezců najdou fanoušci i na Facebooku. Přímo z centra dění  informuje také reportérka Českého rozhlasu Radiožurnál Lucie Výborná, která se na Misi K2 vydala spolu s horolezci. Její živé vstupy ze základního tábora mohou posluchači slyšet každý den mezi 11. a 12. hodinou dopolední.

Koruna Himaláje horolezce Radka Jaroše
1998 Mount Everest – 8850 m
2002 Kančendženga – 8586 m
2003 Broad Peak – 8047 m
2004 Čo-oju – 8201 m
2004 Šiša Pangma – 8027 m
2005 Nanga Parbat – 8125 m
2008 Dhaulágirí – 8167 m
2008 Makalu- 8463 m
2009 Manáslu – 8163 m
2010 Gašerbrum II – 8035 m
2010 Gašerbrum I – 8068
2011 Lhotse – 8516 m
2012 Annapurna – 8091 m

image

Eva

Sdílet na sítích