Stream.cz přináší unikátní záběry horolezce Radka Jaroše na vrcholu K2

30. července 2014

image

Pátý díl série exkluzivních reportáží Mise K2 dokumentující výstup horolezce Radka Jaroše na druhou nejvyšší horu světa přináší nejen jedinečné záběry z vrcholu, ale také odhaluje drama, které jeho dosažení předcházelo. „Krutá hora“ si svou daň vyžádala i tentokrát.


S údajně nejlepší předpovědí počasí za posledních deset let vyráželi v sobotu 26. července na vrchol K2 Radek Jaroš, Jan „Tráva“ Trávníček a Petr „Miska“ Mašek. Pokoření nejtěžší hory světa bylo na dosah. Aspoň zdánlivě. Dramatické chvíle připravila K2 trojici horolezců pár metrů pod vrcholem. Ve výšce 8 200 metrů se dostavila horská nemoc. Nepostihla ale Trávu, který se jí obával, protože v nadmořské výšce nad osm a půl tisíce metrů nikdy předtím nebyl. Všechny tři osmitisícovky, jež zdolal, byly nižší. Vážnou krizi prodělal Miska. „Byl dezorientovaný, téměř nás nepoznával, ani v čase se neorientoval,“ popsal jeho potíže Radek Jaroš. Po několika rozhovorech a ujištění, že je v pořádku, se Miska vrátil do tábora C4 v osmi tisících metrech a zachránil si tak pravděpodobně život.

image

Nebyl ovšem jediným, kdo ten den zůstal těsně před cílem. Cesta nahoru se protahovala, potkalo se na ní totiž několik sportovních i komerčních expedic, které nebylo možné obejít. A tak bylo nutné vyčkávat. Na dlouhé prodlevy doplatil Řek Panos, který dostal křeče a 150 metrů pod vrcholem se musel otočit.

Do historie se Radek Jaroš zapsal v 16.00 pákistánského času, kdy po šestnácti hodinách ukrutné dřiny dosáhl vrcholu K2. Stal se tak prvním Čechem a patnáctým člověkem na světě, který pokořil Korunu Himaláje, tedy zdolal všechny vrcholy nad 8000 metrů. Mezi českými horolezci není nikdo, kdo by jeho fenomenální úspěch v nejbližší době napodobil. O pár minut později dorazil do výšky 8 611 metrů i Tráva. Bylo slunečno, ale okolní hory halily mraky. Radek s Trávou se na vrcholu zdrželi zhruba hodinu, pak se vydali do C4 za Miskou. Jaké bylo jejich shledání a dramatický sestup z K2, který podle statistik nepřežije každý pátý horolezec, uvidíte v příštím díle Mise K2 na internetové televizi Stream.cz.

image

Lukáš

Sdílet na sítích