Mapy.cz představují tematickou mapu plnou rekordů a přírodních zajímavostí

19. listopadu 2014

image

Nejvýše položená vodní nádrž, nejvyšší vrchol Železných hor či nejdelší úzkorozchodná trať v České republice – to vše nyní uživatelé Mapy.cz naleznou v nové zeměpisné mapě. Přestože je zaměřena primárně na tuzemsko, vybrané rekordy (například nejstarší zachovaný most v ČR) a zajímavosti jsou k nalezení také na Slovensku a po celé Evropě.

image

Nová zeměpisná mapa svojí barevností a vzhledem připomíná školní atlas se zaměřením na rekordy z přírody i lidské civilizace. „Tato mapa na jednom místě lidem nabízí více než 750 přesně lokalizovaných objektů ve 25 nejrůznějších kategoriích. Ty jsou vybrány z oblasti přírody, stavitelství, kultury nebo sportu. Ikony, zastupující jednotlivé jevy, jsou v dvojím barevném rozlišení – červená je určena pro celostátní či celoevropské rekordy, fialová potom pro regionální prvenství. Věříme, že příznivci Mapy.cz, ale například i studenti si, tyto nové mapové podklady skutečně užijí,“ řekl Pavel Žemlík, vedoucí kartografické redakce Mapy.cz. image

Obsah zeměpisné mapy není a ze své podstaty nebude nikdy konečný. Budeme proto rádi, když nám naši uživatelé, studenti či učitelé dají tipy na další zajímavosti, které by se na mapě měly objevit. Ty pak rádi zařadíme. Stejně jako ostatní mapové podklady, tak i ty zeměpisné budou dostupné v rámci API.

image
Martin

Sdílet na sítích