Pořad A DOST! upozorňuje na podivné praktiky exekutora

12. ledna 2015

image

Reportéři pořadu A DOST! Jan Tuna a Jakub Klingohr se na sklonku uplynulého roku podívali na zoubek podivným praktikám exekutorského úřadu v Přerově. Na příkladu kauzy moderátorky a bývalé místopředsedkyně Rady České televize Dany Makrlíkové, dříve Eklové, ukázali, jak špatně může dopadnout neoprávněná exekuce. Z reakcí na jejich reportáž však vyšlo najevo, že se nejedná o ojedinělý případ.

Ač mají exekuce své opodstatnění v případech, kdy je třeba zajistit spravedlivé vymáhání dluhů, případ Dany Makrlíkové ukazuje, že neprávem započaté řízení může mít závažné následky – ať už jde o zdravotní komplikace či finanční újmu. V díle nazvaném „Exekuce navzdory všem“, vykreslují oba moderátoři pořadu A DOST! Jan Tuna i Jakub Klingohr, jak složité může být zastavit neprávem započaté exekuční řízení. Přitom stačí drobné nedorozumění a komplikace mohou být na světě.image

V případě kauzy Dany Makrlíkové ignoroval přerovský exekutor zpětvzetí podání na exekuci a neoprávněně ji tak započal. Pak navíc při ukončení exekuce „zapomněl“ na doložku o právní moci a tato chyba tak zkomplikovala odblokování neprávem exekuované nemovitosti z katastru a způsobila další zbytečné komplikace. Navíc jde o praktiku nezákonnou, na níž se mohou vztahovat i ty nejvyšší postihy. Exekutorský úřad v Přerově se ke kauze i přes opakované pokusy o kontakt ze strany internetové televize Stream.cz odmítl vyjádřit.image

„Dana Makrlíková Eklová si toto jednání nenechala líbit. Na exekutora Vránu podala stížnost na Exekutorskou komoru i Ministerstvo spravedlnosti. Navíc vytvořila facebookovou stránku, na které chce shromáždit lidi s podobnými zkušenostmi s exekucemi, a tím zamezit bezpráví. I my budeme kauzu dále sledovat, protože i my se chceme zasadit o to, aby se přestaly odehrávat nespravedlivé exekuce, které lidem ničí životy,“ říká Jan Tuna, reportér a tvůrce A DOST!.

Jak autorům pořadu, tak Daně Makrlíkové se po odvysílání reportáže ozývají desítky lidí z celé země s podobnými zkušenostmi a mnozí dokonce uvažují o hromadné žalobě. Dana Makrlíková nyní jedná s poslanci o změně Exekučního řádu, aby byli tvrdě trestání exekutoři, kteří porušují zákony. Po Ministerstvu spravedlnosti pak požaduje, aby exekutorům, kteří tak činí opakovaně, byly odebírány licence.

image
Eva

Sdílet na sítích