Sport.cz spouští novou rubriku „Běhání“. Doplní ho i pořad na Stream.cz

2. února 2015

Jeden z nejčtenějších internetových sportovních deníků Sport.cz nabídne svým čtenářům od 2. února nový druh magazínového obsahu určeného pro všechny fanoušky běhání. Rubriku dostali na starosti český maratonec a ultramaratonec René Kujan a sportovní redaktor Libor Kalous. Jen o dva dny později startuje i pořad na internetové televizi Stream.cz s názvem FAST FOOT – Škola běhu.

Nová rubrika reaguje na stále větší zájem lidí o běhání. „Nabídne stálým i novým čtenářům úplně jiný druh obsahu, než na jaký jsou na Sport.cz zvyklí. Ukáže totiž komplexní pohled na sport, který si oblíbili už statisíce lidí v České republice. Zároveň jsem rád, že odborný dohled nad rubrikou si pod svá křídla vzal René Kujan, jenž je v komunitě běžců velice dobře známý, a Libor Kalous, píšící o sportu téměř deset let,“ řekl Zdeněk Martina, produktový manažer Sport.cz.

image

Rubrika je rozdělena do několika sekcí, které pomohou jak úplným začátečníkům se základním tréninkem, tak i ostříleným běžcům se zlepšením jejich výkonů. Čtenářům nabídneme recenze sportovního vybavení či poradíme, jak se dobře připravit na půlmaraton. Nachystána je i speciální sekce pro ženy. V ní redaktorky poradí s přípravou na specificky ženské běhy. Chybět nebudou ani články tvořené společně se zahraničními redakcemi. Mimo jiné bude rubrika také doplněna přehledným kalendářem všech běžeckých akcí.

Společně se spuštěním běžecké rubriky na Sport.cz odstartuje na internetové televizi Stream.cz ve středu 4. února také nový seriál FAST FOOT – Škola běhu. V ní se fitness trenér a moderátor Jakub „Jacob“ Bína společně s redaktorem René Kujanem podělí o cenné rady, jak se správně rozcvičit, jak vybrat obuv či další užitečné tipy. „Pořadem FAST FOOT reagujeme na pozitivní odezvu na loňskou reality show „Kazma to nedá“ a divácké žádosti o další běžecký seriál. Začneme zlehka od základů a šetřit nebudeme ani moderátory Streamu, jejichž zdatnost a vytrvalost prověříme v nadcházejících dílech. Pevně věřím, že se budou diváci nejen bavit, ale že se k nám také připojí,“ řekl Lukáš Záhoř, šéfproducent internetové televize Stream.cz. 

Lenka


Kdo je René Kujan?
René Kujan (40) běhá maratony 17 let, i když ho běh kdysi děsně štval a nebavil. V letech 2012, 2013 a 2014 jako první člověk na světě oběhl Island kolem dokola (1 muž – 30 dní – 30 maratonů), z nejsevernějšího na nejjižnější bod vnitrozemím ostrova (556 km za 14 dnů) a z nejvýchodnějšího na nejzápadnější (21 dnů / 21 maratonů). Sedmnáctkrát za sebou absolvoval Pražský mezinárodní maraton. Doma i ve světě celkově uběhl přes stovku maratonů. Vystudoval translatologii a ekonomii, vyučil se uměleckým truhlářem. Rád jezdí do hor nebo se toulá po lesích. Má dva syny.

Kdo je Libor Kalous?
Libora Kalouse (38)sport provází celý život. Na profesionální úroveň se nikdy nedostal, ale prošel si fotbalem, tenisem, hokejem a baví ho bojová umění. Jako sportovní redaktor se zúčastnil dvou cest za NHL, dvou hokejových mistrovství světa a zimní olympiády ve Vancouveru. Nejvyšší dosažené vzdělání – Diploma of Management na APC v Sydney, kde žil dva a půl roku. Poté se vrátil běhat na Sport.cz, kde ho teď učí René Kujan.

Co tě přivedlo k běhání?
René: Nutkavá touha nesedět doma u televize. Nejprve jsem přišel na to, že běh dobře čistí hlavu. Člověk si poběhá po lese a odpočine si, zrelaxuje. Kdyby v roce 2007 nepřišla ona nezaviněná dopravní nehoda, která mne málem stála život, možná bych byl spokojený se svými pěti deseti kilometry a jednou dvakrát ročně nějakým tím maratonem. Při bouračce mi popraskala spousta kostí včetně páteře a doktoři strašili, že už si nezaběhám. To jednoho motivuje. Po osmi měsících potupného ležení, prvních kroků o berlích, prvních bolestivých metrech běhu, prvních kilometrech došlo zase na maraton. Nějak si od té doby víc vážím každého kroku, který jsem schopen udělat. A každého maratonu nebo ultramaratonu, který jsem schopen uběhnout.

Kolik km ročně tak uběhneš?
René: Nepatřím mezi sportovce, jsem prostě jen člověk, co má rád pohyb, co si jde rád zaběhat. Nikdy jsem to nepočítal, i když samozřejmě vím, kolik jsem uběhl třeba včera a dokážu si spočítat, kolik jsem uběhl minulý týden. Odhadem tak dva, možná tři tisíce kilometrů za rok.

Proč by lidé měli číst rubriku o běhání na Sport.cz?
René: U nás v redakci nehoníme branky, body, vteřiny, a přesto se rádi hýbeme a děláme to každý den. Pohyb pro nás není nějaký koníček nebo doplněk. Je to náš život. A pro běh hoříme. V naší rubrice vás sežehneme množstvím rad a nápadů, o zážitky z různých běhů, závodů a tras se s vámi podělíme ve svých recenzích. Máme připravenu i speciální rubriku pro ženy – psanou výhradně ženami. Poradíme, co na talíř, otestujeme běžecké proprietky, seznámíme vás s motivujícími osobnostmi, představíme inspirující knihy. Kromě těla se budeme věnovat i duši – připraven je seriál s běhajícím psychiatrem. Myslím, že si vybere opravdu každý.

Je rubrika jen pro každodenní běžce či i pro začátečníky?
Libor: Samozřejmě budeme myslet na všechny. Pro nás je důležité, aby si každý, kdo si oblíbil běh, našel to svoje, co si rád přečte a co ho bude bavit. Proto se budeme věnovat více tématům. Vlastně nemáme stanovené hranice. Co nám přijde zajímavé, o tom napíšeme. Sami si plno věcí vyzkoušíme, abychom věděli, jaké to je. Například nyní připravujeme tři video díly o tréninku se zátěží, zahrneme do běhu i sportovce z ostatních odvětví, aby čtenáři viděli, že běh je opravdu všude, že bez něj nedosáhnete ničeho.

Na co se můžeme ze začátku těšit?
Libor: Pod heslem „Libor ladí, René radí“ máme připraven seriál pro začínající maratonce – do května na první maraton. Najdete u nás reportáže z několika maratonů a ultramaratonů, na které je René zván jako běžec dobře známý celosvětové běžecké komunitě. Co vím, tak jen během ledna dostal pozvánky z Indie, Německa, Polska, Švýcarska. Připravujeme testy běžeckého vybavení, recenze knih. Samozřejmě s běháním souvisí i strava, takže přidáme informace o tom, Co na talíř. Svoji běžeckou dráhu dostanou i ženy, pro které budou psát jen ženy. Součástí nové rubriky na Sport.cz bude i pravidelný seriál o běhání, který připravujeme společně s internetovou televizí Stream.cz.

Sdílet na sítích