Nový seriál internetové televize Stream.cz zachycuje místa a profese, kterým vládne smrt

4. května 2015

Pořady, v nichž hraje hlavní roli, se staly součástí každodenního vysílacího schématu. Zvraty v lidských osudech, kterých je příčinou, sledují se zaujetím diváci krimi sérií, telenovel i zpravodajství. Smrt není na televizních obrazovkách ničím výjimečným a od dubna má své místo i v programu internetové televize Stream.cz. Cílem nového seriálu Dělníci smrti ale není šokovat, děsit, ani dojímat. Chce ukázat to, o čem 61 % Čechů mlčí – umírání a co následuje po něm.

Dobrý konec dělá dobrý příběh. Toho si je autor pořadu Dělníci smrti Jakub Klingohr vědom. Proto se rozhodl představit místa a profese, jež dřív nebo později pozná většina nás. „Smrt je ve společnosti stále do značné míry tabuizovaná, často zbytečně. Proto jsme s kamerou vešli tam, kde mnozí z nás nikdy nebyli, a promluvili s těmi, pro něž je smrt a umírání každodenní součástí života,“ říká sedmatřicetiletý moderátor a tvůrce nového seriálu internetové televize Stream.cz. Jeho snahou přitom není šokovat, jen zachytit poslední cestu a možnosti, které na ní člověk má.

image

Fotografie v tiskové kvalitě je ke stažení ZDE (foto: Stream.cz).  

„Seriál jsme tematicky rozdělili na dvě části, díly věnující se smrti, v nichž mimo jiné ukážeme fungování krematoria, továrny na výrobu rakví, školy pro hrobníky a pohřební kapely a pak na epizody zabývající se umíráním. Ty budou o posledních přáních nebo hospicu, nastiňuje témata jednotlivých dílů Klingohr. Ten nejenže s kolegy Jankem Rubešem a Danem Včelišem, kteří vše dokumentovali, vstupoval do neznáma, ale byl konfrontován také s řadou překvapivých zjištění. Vyveden byl například z omylu, že člověku po smrti ještě nějaký čas rostou vousy, nebo že se v prvních vteřinách žehu tělo v peci posadí.

image

Fotografie v tiskové kvalitě je ke stažení ZDE (foto: Stream.cz).  

„Rád bych přispěl i k nápravě špatné pověsti lidí pracujících v pohřebnictví, kteří bohužel stále čelí nařčením z alkoholismu nebo krádeží zlatých zubů. Já jsem se během natáčení setkal jen s profesionály, kteří svou profesi dělají zodpovědně a eticky,“ popisuje autor pořadu. Přestože obstát v tomto oboru mohou jen psychicky odolní jedinci, existuje jediná věc, na kterou si ani po letech nezvyknou. „Všichni se shodují na tom, že pohřbívat někoho mladého nebo dokonce děti pro ně nikdy nebude rutinou,“ uzavírá Jakub Klingohr. 

image

Fotografie v tiskové kvalitě je ke stažení ZDE (foto: Stream.cz)

Seriál Dělníci smrti můžete sledovat v premiéře každou středu a poté kdykoli na internetové televizi Stream.cz.

image

Fotografie v tiskové kvalitě je ke stažení ZDE (foto: Stream.cz).  

Sdílet na sítích