Vychází kniha Zmizelá Šumava: Jejího autora Emila Kintzla označil Svěrák za legendu, Soukup mu věnoval roli

25. května 2015

Měl se stát elektroinženýrem, otcovo přání ale nevyslyšel. Dnes je vystudovaný učitel českého jazyka a literatury autorem desítek nestárnoucích filmů a divadelních her a na jeho pohádkách či písňových textech vyrostlo několik generací. Zdálo by se, že najít tak brilantního vypravěče, jakým je Zdeněk Svěrák (79), je takřka nemožné. On sám si to ale nemyslí. Na křtu knihy Zmizelá Šumava se duchovní otec Járy Cimrmana vyznal ze svého obdivu hned ke dvěma svým kolegům. A coby kmotr 21 příběhů, které vybízí čtenáře k návštěvě zapomenutých míst ležících v nádherné šumavské krajině, zavzpomínal na svá první plavecká tempa ve vodách Vltavy nebo senoseč v Srní.

„Jeden z našich nejlepších textařů Ivo Fischer by tak hodný, že mě a mou rodinu před lety opakovaně pozval na svou šumavskou chalupu. Tam jsem se seznámil nejen s jeho synem Janem, ale u nočního ohně také s místní legendou Emilem Kintzlem. Při jeho kouzelném vyprávění jsem zjistil, že se s ním chci skamarádit. V očích má humor a povahou je rovný jako dobře rostlý strom. Mužských jako je on, je na světe poskrovnu. Prosbu, abych se stal kmotrem jeho nové knihy, jsem proto nemohl odmítnout,“ prozradil Zdeněk Svěrák. Toho s jednaosmdesátiletých autorem Zmizelé Šumavy pojí nejen dlouholeté přátelství, ale také pedagogická profese.

„Hodinu přírodopisu jsem suploval jenom jednou a víckrát bych do té tragédie nešel. Tím jsem prokázal Šumavě největší službu,“ smál se Svěrák. „Poprvé jsem se šumavského vzduchu nadechl jako devítiletý žák Sokola Vršovice. Naše prázdninová osada byla ve Frymburku. Lipenská přehrada ještě nebyla a po Vltavě se plavilo dříví. Jedno takové poleno mě naučilo plavat.  Jedno léto jsem strávil v Srní.  Jako vysokoškolák jsem sklízel sena v Borových Ladách. A v poslední době jezdím na chalupu svého divadelního kolegy Bořka Pence, ta je schovaná u Volenic. Tamní krajinu proto za ta léta znám, přesto vyprávění o ní raději přenechám autorům. Jsou zárukou, že to bude vyprávění věrohodné a láskyplné, protože ji oba milují,“ řekl a popřál knize i stejnojmennému seriálu, jehož druhou řadu začne od 3. června vysílat internetová televize Stream.cz, aby lidem připomněly osud tohoto krásného kraje a jeho obyvatel.

„Na Šumavě žiju od dětství. Prochodil jsem ji pěšky a projel na běžkách i na kole křížem krážem a troufám si tvrdit, že tady znám snad každou stráň, potok, kopec i údolí. A taky jsem tu potkal spoustu pamětníků, jak se říká. A mluvil s nimi. A jejich svědectví zaznamenal. Bez příkras a bez kudrlinek, protože na ty my si tady zrovna moc nepotrpíme,“ popisuje Kintzl, který se jako odborný poradce při výběru lokalit podílel na natáčení Policie Modrava a dokonce si v populárním seriálu i zahrál. „Já jsem o to ani nestál. Ale nakonec jsem se nechal režisérem Soukupem, s nímž jsme staří známí, přesvědčit,“ vypráví skromně šumavský patriot, kterého hraje herec Ladislav Mrkvička, a dodává: „Přečetl si o mě knihu a před natáčením jsme si popovídali, aby mě lépe poznal. Jak mě má hrát, jsem mu ale neradil, to on ví nejlíp.“

image

Titulní strana knihy v tiskové kvalitě je ke stažení ZDE (foto: Stream.cz). 

ZMIZELÁ ŠUMAVA
Autor: Emil Kintzl a Jan Fischer
Vydává: Nakladatelství KNIHA ZLÍN a internetová televize Stream.cz
Cena: 369 Kč
Zmizelá Šumava není nostalgickým vyprávěním o časech minulých. Je to 21 příběhů, jež vybízí k návštěvě míst, která leží v nádherné šumavské krajině a jsou svědky její jedinečné historie. Autoři Emil Kintzl, pro nějž je Šumava celoživotní láskou, a Jan Fischer, režisér stejnojmenných dokumentů internetové televize Stream.cz, poutavě a jadrně líčí těžký a svérázný život horalů na samotách a v chudých osadách, popisují činorodý život lidí ve větších obcích a v neposlední řadě připomínají bohatou průmyslovou a kulturní historii tohoto regionu. Každý z příběhů doprovází unikátní dobové fotografie z padesátiletého archivu Emila Kintzla i plnobarevné snímky současné krajiny a nechybí ani přehledná mapa. Spolu s vydáním knihy uvede internetová televize Stream.cz od 3. června také druhou řadu seriálu Zmizelá Šumava.

image

Ruiny starého mlýna u Křemelné – fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE (foto: Stream.cz)

image

Prášilské jezero – fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE (foto: Stream.cz)

image

Hotel Rankl na Horské Kvildě – fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE (foto: Stream.cz)

image

Emil Kintzl – fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE (foto: Stream.cz)

Sdílet na sítích