Pubtran: mezizastávky jsou zpět, aktuální data nejsou k dispozici! Náhoda?

12. června 2015

9. června 2015 Mapy.cz úspěšně aktualizovaly aplikaci Pubtran na verzi 5.1.0. Z původních funkcí se podařilo vrátit mezizastávky a také chybějící zastávky. Paradoxně i přesto se vám může v těchto dnech stát, že při hledání dopravních spojů v Brně, nedostanete vždy zcela přesné výsledky. Důvodem je problém na straně společnosti CHAPS, která jízdní řády zpracovává a má zákonnou povinnost je zveřejňovat.

Nová verze aplikace Pubtran z 9. června, která je díky společnosti Seznam.cz i nadále zdarma, již zase umí několik původních funkcionalit. Po aktualizaci na verzi 5.1.0 uvidíte po kliknutí na konkrétní spoj všechny zastávky, kterými vlak, autobus nebo tramvaj projíždí, a to včetně oblíbeného zobrazení aktuální pozice. Aktualizovány byly i zastávky a dohledatelná je tak dnes jejich naprostá většina.
Paradoxní na celé situaci je to, že i přes tyto novinky zatím nemusíte při vyhledání spojů dostat vždy zcela aktuální jízdní řád. Týká se to především dopravních spojů v Brně, pro které nemá společnost Seznam.cz dostatečné informace. Data, která jsou zpracovávána společností CHAPS, by měla být podle smlouvy s Ministerstvem dopravy povinně zveřejňována, a to kompletně. Již několik dní se však společnost CHAPS potýká s technickými problémy. Data, která Seznam.cz pro jízdní řády na Mapy.cz i aplikaci Pubtran stahuje ze stránek portal.idos.cz, jsou totiž dostupná pouze po šestou stranu z celkových přibližně 250.
Společnost Seznam.cz na tento problém narazila 3. června a hned následující den na něj CHAPS upozornila. Ačkoliv bylo přislíbeno, že se jím začnou zabývat, nezměnilo se do dnešního dne nic. Bez aktuálních dat bohužel nelze zajistit správné fungování jízdních řádů na Mapy.cz, a tedy ani správnou funkčnost aplikace Pubtran. Vzniklou situaci řešíme také s Ministerstvem dopravy.
Martin 

Sdílet na sítích