Mapy.cz nabízí nový pohled na Slovensko: z letadla

22. července 2015

Mapy.cz dnes spustily novou mapovou vrstvu pro Slovenskou republiku. Pohled z letadla, který pokrývá celých 49 000 km2 Slovenska, nafotila čtyři letadla během tří let. Ortofoto Slovenska vytvořené z téměř 80 tisíců leteckých snímků si mohou lidé prohlédnout i na svých mobilních zařízeních. Současně na Slovensku Mapy.cz přidaly i téměř dva miliony adresních bodů, a usnadnily tak hledání konkrétních adres v mapě.

image

Obrázek 1: Maximální dostupný zoom Bratislavského hradu před nasazením nových ortofoto snímků vs. maximální zoom dnes.

Po České republice se svého pohledu z letadla dočkalo i Slovensko. Ortofoto, tedy letecké snímky, nafotila pro Seznam.cz letadla společností Eurosense a Geodis Slovakia z výšky 2 až 3,5 kilometrů nad zemí. Celkově takto nad slovenskou krajinou nalétala 40 tisíc kilometrů během 160 letových hodin v období let 2012 až 2014. Novou vrstvu skládající se z 80 000 snímků v objemu 17,5 terabajtů surových dat si mohou lidé prohlédnout i v aplikaci Mapy.cz ve svých mobilních telefonech.

image

Obrázek 2: Situace při maximálním zoomu na výstaviště Incheba v Bratislavě před nasazením ortofota vs. maximální zoom dnes.

Mapy.cz dnes také poprvé přidaly na mapu Slovenska i adresní body. V 3 460 městech a vesnicích přibylo na 1 983 338 adresních bodů. Pro zajímavost: lidé mohou na Slovensku najít až 1 271 215 budov, přičemž jedna budova může mít více vstupů, tedy adresních bodů. Česká republika má pro porovnání na Mapy.cz 6 253 měst a vesnic s 2 912 978 adresních bodů v celkem 2 885 239 budovách.

Pro aktualizaci dat o nově přidaných adresních bodech na Slovensku je důležité mít přístup do Registru územní identifikace, adres a nemovitostí, tak jako v České republice. Proto společnost Seznam.cz doufá, že i na Slovensku dojde k posunu v postoji k otevřeným datům a i zde vznikne obdobný registr, který bude přístupný zadarmo a všem. V České republice toto funguje a jen díky tomu může tým Mapy.cz aktualizovat adresní body na denní bázi.

 Petr

image
Sdílet na sítích