Sauto.cz Rychloměr: Šedá oktávka vs. černý bavorák. Víme, co Češi hledají a co nakonec kupují

26. srpna 2015

Nepřekvapí, že Škoda Octavia vévodí českým žebříčkům nejen v počtu nabízených, ale i nejčastěji hledaných modelů aut. Češi ale při hledání vozů stále častěji pokukují po luxusnějších Superbech či bavorácích. Vozy značky BMW v žebříčku popularity předstihly třetí nejčastěji nabízený Ford. I přes to, že v nabídce vítězí barevné provedení v šedé, lidé zdaleka nejvíc vyhledávají elegantní černou. Také platí, že když Češi vybírají automobil, už rozhodně nepovažují klimatizaci za luxus, ale za běžnou výbavu. Při výběru a hledání auta ji totiž za nutnou považuje oproti loňsku téměř třikrát více lidí. Letní tropické teploty pak zájem o ni vyhnaly dokonce na 3,5 násobek. To vše shrnuje další vydání Sauto.cz Rychloměru.

Naše přání versus realita, ze které vybíráme
Nejnavštěvovanější inzertní server Sauto.cz sesbíral data o nabídce více než 63 000 vozů, které jsou jeho prostřednictvím nabízeny k prodeji. Jedná se například o auta osobní, užitková či nákladní. Ve spojení s informacemi o míře hledanosti konkrétních značek či modelů tak získal přehled o tom, do jaké míry své představy o ideálním autě přizpůsobujeme realitě.

„Není překvapením, že mezi nabízenými auty dominují škodovky. Když však srovnáme nabídku s tím, jak se auta vyhledávají, už by mohlo překvapit, že na 10 nabízených aut této značky připadne pouhých 7 potencionálních zájemců. To znamená, že prodejce by rozhodně neměl očekávat, že se svojí škodovkou uspěje snadno a za jakýchkoli podmínek,“ komentuje nabídku a poptávku po vozech značky Škoda František Prošek, manažer serveru Sauto.cz. Z dat serveru Sauto.cz také vyplývá, že mladoboleslavské vozy zaujímají téměř čtvrtinový podíl mezi všemi nabízenými značkami. Zdaleka nejvíce se inzerují Octavie, které tvoří 43 % celkové nabídky této značky. Třetina nabídky pak připadá Fabii a pouhých 8 % luxusnějším, v žebříčku třetím, Superbům.

Druhou nejčastěji nabízenou značkou je Volkswagen. Pokud jde o konkrétní modely, na prvních dvou místech dlouhodobě figurují Golf a Passat s 24, respektive 23 procenty. Zajímavé je, že nabídka Volkswagenů ke koupi a jejich hledanost je výrazně vyrovnanější. Dalo by se říci, že počty nabízených značek a jejich hledání jsou téměř vyrovnané. Z počtů hledání na serveru Sauto.cz lze usuzovat, že Passat (24 % všech hledání vozů značky Volkswagen) je oblíbenější než Golf (21 %). „Pokud se podíváme na to, jaké další značky Češi mezi auty hledají, BMW jsou populárnější než rozšířenější a častěji nabízené Fordy. Oblíbenost bavoráků může být dána i tím, že u nás mají tato auta na rozdíl od Fordů punc luxusu a jejich příznivci na ně nedají dopustit. Potvrzují to i nejvíce hledané modely řady 3, 5 a X5,“ doplňuje Prošek.

Když rozhoduje i vzhled: svět není černobílý
Barevná škála, která se nám se při výběru auta nabízí, je velmi konzervativní – 17 % aut je šedých, 16 % modrých, 15 % bílých či černých a 14 % stříbrných. Zajímavé je, že ačkoli co do četnosti je mezi pěti nejčastěji nabízenými barvami jen minimální rozdíl, diametrálně odlišné spektrum najdeme v přehledu nejhledanějších barev. „Nejpopulárnější barvou je černá, lidé ji hledají ve 40 % případů. V nabídce přitom této barvě náleží pouze 15% podíl. Téměř o polovinu méně lidé vyhledávají bílou (24 %). Tu čím dál častěji můžeme vidět nejen v Česku, ale i napříč Evropou. Na třetím místě je překvapivě červená, kterou lidé v období od květen až červenec hledali v desetině případů,“ dodává Prošek.

Bez klimatizace ani metr
Z dat serveru Sauto.cz také vyplývá, že klimatizace jsou už téměř povinnou výbavou hledaných vozů. V období květen až červenec téměř třikrát více lidí než ve stejném období loňského roku vyhledávalo vozy s klimatizací. Jde jen o krátkodobý výkyv, zapříčiněný vysokými letními teplotami, nebo jde o dlouhodobý trend? „Vzhledem k velikosti nárůstu, který se s postupujícím létem ještě umocňuje, můžeme říci, že minimálně automatická klimatizace je již nutnou součástí vybavení poptávaných automobilů. Dokládá to i fakt, že pouhá 4 % všech vozů inzerovaných na serveru Sauto.cz jsou bez klimatizace. Z naprosté většiny jde o vozy s výrazně starším datem výroby,“ komentuje František Prošek, manažer serveru Sauto.cz.

image

Celá infografika ke stažení

Táňa

image
Sdílet na sítích