Reportér Jan Tuna hazarduje se zdravím, rodina má o něj strach

22. září 2015

Změna je život, říká se. Tu, kterou prodělal Jan Tuna (42), lze ale stěží popsat jinak než jako životní zvrat. A ten nezůstal bez následků. Patrné jsou na populárním reportérovi na první pohled, dramaticky totiž zhubl. A strachem o jeho zdraví se netají ani jeho rodiče! 

O tom, že je Jan Tuna synem vrcholového sportovce, věděl dosud málokdo. Až donedávna totiž holdoval bohémství a zastával názor, že běhají jen zvířata v ohrožení. Před tři čtvrtě rokem si předsevzal, že překoná sám sebe a radikálně změní svůj životní styl. Začal s pravidelnými běžeckými tréninky na kratší vzdálenosti, které se pro něj ale brzy staly rutinou. A následovaly další mety. Po půlmaratonu zaběhnutém ve výborném čase 1 hodina 34 minut a 57 vteřin si troufl i na svůj první maraton.

image

Jan Tuna starší je na svého syna náležitě pyšný, dokonce jej přibral do svého oddílu (fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE – archiv J.Tuny)

Pokořit se jej rozhodl autor spotřebitelsko-investigativního týdeníku A DOST! pod profesionálním dohledem ultramaratonce Reného Kujana. A protože není žádný troškař, naplánoval si rovnou zdolat vzdálenost takřka dvojnásobnou – z Kralup nad Vltavou do Ústí nad Labem, které od sebe dělí sedmdesáti kilometrová turistická cesta. „Nemáš natrénováno, neběhej, není to dobrý nápad,“ zrazoval Honzu před během jeho vlastní táta, který je stále aktivním trenérem atletiky. Ten ale otcovské rady neuposlechl a na trať vyběhl, což se mu, stejně jako prvnímu maratonskému běžci, málem stalo osudným. Po překonání kýžených dvaačtyřiceti kilometrů a dvě stě metrů jej zradilo koleno. S urputnou bolestí sice zkoušel ještě několik kilometrů zápolit, ale marně. Zbývajících dvaadvacet kilometrů, které chybělo do cíle, mu překonat nedovolila.

image

Urputná bolest v koleni mu nedovolila pokračovat (fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE – archiv J.Tuny)

„Člověk musí zažít všechno. I prohry. Aby si pak o to víc vážil výher, “ zhodnotil svůj výkon tvůrce internetového televize Stream.cz, který svůj boj pro tentokrát vzdal v Litoměřicích. „Překonání sedmdesátikilometrové trasy Kralupy – Ústí zůstává výzvou, další metou je pak logicky stovka,“ plánuje čtyřnásobný otec. Ten už svým nadšením pro běh nakazil nejen nejstarší dceru Zuzku, která se nedávno vrátila ze studijního pobytu na Tchaj-wanu, ale i řadu svých diváků, jenž mu fandí a sdílí s ním své sportovní úspěchy.

image

Pravidelný trénink se na reportérově postavě projevil, zhubl už 12 kilogramů (fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE – archiv J.Tuny)

image

Takhle znají Jana Tunu diváci pořadu A DOST! – nesmlouvavého a bojujícího za jejich práva (fotografie v tiskové kvalitě ke stažení ZDE – Stream.cz)

Sdílet na sítích