Kniha Kritické momenty kosmonautiky popisuje objevování vesmíru a jeho skrytá nebezpečí

28. října 2015

Cesty člověka do vesmíru jsou fascinujícím odvětvím, ve kterém jsou lidé a technika dohnáni často až na limit svých možností. První krůčky za práh atmosféry jsme učinili teprve před půlstoletím a stále ještě stojíme na počátku své pouti ke hvězdám. Přesto se i za relativně krátké období našlo mnoho momentů, kdy byly zmíněné limity možností překročeny. Někdy se to neobešlo bez obětí, jindy aktéři unikli neslavnému konci jen o vlásek. A právě o nich vypráví nová kniha Kritické momenty kosmonautiky a stejnojmenný seriál na internetové televizi Stream.cz.

Kniha Kritické momenty kosmonautiky přináší vyprávění o známých i méně známých nehodách, problémech a katastrofách v pilotovaném výzkumu vesmíru. První texty do ní začal psát Ondřej Šamárek v srpnu roku 2012, původně pro diskusní fórum Kosmonautix. Příběhy plné detailů, které byly mnohdy publikovány v českém jazyce vůbec poprvé, si pro svou populárně-naučnou formu získaly řadu příznivců. Autorův rukopis udržuje čtenáře přikované k ději, v němž o nebezpečí, stres a nečekané zvraty není nouze, a seznamuje je s nástrahami, které na kosmonauty číhají.

„Kniha začíná popisem problémů, které zažil při svém historickém letu Jurij Gagarin, a pokračuje přes větší či menší průšvihy až do července roku 2013, kdy se během vycházky do volného prostoru málem utopil ve své vlastní helmě italský astronaut Luca Parmitano,“ říká Ondřej Šamárek, který sám chtěl být v dětství kosmonautem.

image

Titulní strana knihy Kritické momenty kosmonautiky je v tiskové kvalitě ke stažení ZDE (foto Stream.cz)

Kritické momenty kosmonautiky obsahují takové unikátní informace, jakými jsou záznamy o sovětských leteckých výpravách, které autor nastudoval z originálních zdrojů v ruských archivech. Nechybí překlady z angličtiny, z níž pochází životopisy a memoáry slavných astronautů i lidí, kteří jsou s tímto prostředím spjati. A právě množství zajímavostí a v češtině dosud nezveřejněných faktů činí publikaci jedinečnou.

Spolu s knihou Kritické momenty kosmonautiky, která je ke koupi exkluzivně na Alza.cz za doporučenou cenu 499 Kč, uvádí internetová televize Stream.cz také stejnojmenný seriál

image

Kritické momenty kosmonautiky pokřtili tematicky tekutým dusíkem Dušan Majer a Tomáš Přibyl (zdroj: Stream.cz – foto v tiskové kvalitě ke stažení ZDE)


Knihu Kritické momenty kosmonautiky pokřtili v pražské Štefánikově hvězdárně Dušan Majer (zakladatel diskuzního fóra o kosmonautice, autor pořadu Dobývání vesmíru internetové televize Stream.cz a trojnásobný držitel ocenění Akademie věd České republiky v soutěži SCIAP) a Tomáš Přibyl (jeden z největších českých odborníků na kosmonautiku, známý popularizátor oboru a autor řady knih a stovek článků).

image

Autor knihy s jejími kmotry – zleva Dušan Majer, Ondřej Šamárek, Tomáš Přibyl a šéfproducent internetové televize Stream.cz  (zdroj: Stream.cz – foto v tiskové kvalitě ke stažení ZDE)


ONDŘEJ ŠAMÁREK (*1976)
Narodil se a dosud žije v Opavě, kde pracuje jako pedagog. Od dětství je fascinován kosmonautikou, zabývá se zejména historií pilotovaných letů. V roce 2012 začal publikovat na webu Kosmonautix.cz. Jeho články se objevily také na portále OSEL.cz. Mezi jeho další koníčky patří hudba, letectví, věda a historie.

image

Ondřej Šamárek (zdroj: Stream.cz – foto v tiskové kvalitě ke stažení ZDE)

Eva Albrechtová
Specialistka komunikace

Sdílet na sítích