Pořad A DOST! odhalil další klamání spotřebitelů. Nesprávně označené kečupy už šetří inspekce

27. října 2015

Pořad A DOST! internetové televize Stream.cz odhalil další klamání spotřebitelů. Po vlně nevole, kterou vyvolalo zjištění, že výrobce Tradičních piškotů Opavia přesunul výrobu z České republiky do Polska, což se projevilo na výsledné chuti a tvaru oblíbené cukrovinky, upozornil na nepravdivé údaje uvedené na obalech některých kečupů. Tvůrce a moderátor spotřebitelsko-investigativního magazínu Jan Tuna už proto podal podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k zahájení šetření.

Nezávislé testy, které zadal A DOST! ve spolupráci se zpravodajským serverem Novinky.cz a deníkem Právo akreditované laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, prokázaly, že čtyři kečupy (Albert Quality Kečup jemný, Kečup jemný Delipo, Kečup jemný Pagusa a Heinz Tomato Ketchup) nedodržely povinný limit 7% refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou a porušily tak závaznou vyhlášku č. 157/2003 Sb. „Tyto kečupy by se tak na pultech obchodů vůbec neměly objevit. Sedmiprocentní limit nedodržely ani po započtení poměrně vysoké nejistoty měření,“ komentuje výsledky autor a moderátor pořadu Jan Tuna.

Zmíněný kečup Albert Quality Kečup jemný, další tři kečupy /Felix King kečup pro děti, Kclassic Tomato Ketchup, BILLA Tomaten Ketchup/ a jedna kečupová omáčka /Tesco Value ketchup sauce/ pak nedodržely výrobcem na obalu uvedený obsah rajčat – ve skutečnosti jich obsahovaly méně. Jde o porušení § 10 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách, který stanovuje zákaz uvádět na trh výrobky klamavě označené. I tyto kečupy nedodržely zákon, přestože byly při stanovení obsahu rajčat uplatněny velké tolerance při interpretaci výsledků testů.

Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva k tomu uvedl: „SZPI podnět přijala a bude se jím zabývat. Právní kvalifikace klamání spotřebitele umožňuje uložit sankci až do výše 10 milionů Kč.“

Spotřebitelsko-investigativní pořad A DOST! nechal otestovat celkem 17 sladkých kečupů a jednu kečupovou omáčku. Osm z nich, tedy téměř polovina, přitom nedodržela zákonné normy. Kompletní výsledky nezávislých testů kečupů jsou ke zhlédnutí v pořadu A DOST! na internetové televizi Stream.cz. „Naším cílem je, aby spotřebitelé v ČR nebyli klamáni a dostávali za své peníze kvalitní, neošizené potraviny. V našich nezávislých testech budeme i nadále pokračovat,“ dodal Jan Tuna.

A DOST! potraviny testuje pravidelně, kromě kečupů nezávislým testům podrobil například piškoty, rybí prsty, bramborové lupínky, špekáčky, snídaňové cereálie nebo jahody.

Sdílet na sítích