Seriál Banát CZ internetové televize Stream.cz získal ocenění mezinárodní poroty festivalu TOURFILM

5. října 2015

Nejstarší mezinárodní filmový festival s turistickou tematikou na světě TOURFILM ocenil nejlepší letošní snímky a spoty z oblasti cestovního ruchu. Jedním z vítězů je seriál Banát CZ internetové televize Stream.cz. Ten uspěl v kategorii TV a online program v národní sekci festivalu TourRegionFilm. Sedmidílná série, kterou doplňují autentické rozhovory s místními a galerie šesti vesnic, zachycuje každodenní realitu posledních 1500 potomků kolonistů z 19. století, kteří v rumunském Banátu žijí tak, jak se na českém venkově žilo před desítkami let.

„O Banátu byla natočená celá řada pořadů od Toulavé kamery po Reportéry ČT, neplánovali jsme proto objevovat Ameriku. Chtěli jsme využít výhod internetové televize jako média, které nám umožní pomalu mizející svět zachytit a představit divákům komplexněji. Kromě sedmi epizod seriálu jsme na Stream.cz zveřejnili také desítky nesestříhaných rozhovorů s místními a galerii tamních českých vesnic. Dohromady asi pět hodin materiálu, které, troufám si říct, nabízí ucelený obrázek o životě, radostech i strastech této svérázné komunity. Trochu nadneseně, jako Spielberg chtěl s projektem Nadace šoa zakonzervovat svědectví přeživších holokaustu, my jsme chtěli na internetu zakonzervovat svět, který velmi pravděpodobně do 50 let nebude existovat. Doufejme, že internet v té době ještě existovat bude,“ říká s nadsázkou Martin Krušina.

image

Tvůrci oceněného pořadu Banát CZ: zprava Martin Krušina, Ivo Dokoupil a Janek Rubeš (foto: Stream.cz – v tiskové kvalitě ke stažení ZDE)

Šéfdramaturg internetové televize Stream.cz a zároveň tvůrce vítězného pořadu převzal hlavní cenu v kategorii TV a online program na slavnostním vyhlášení v karlovarském hotelu Thermal spolu s kolegou Jankem Rubešem, který jej coby kameraman do „českého skanzenu“ na západě Rumunska doprovázel, a Ivo Dokoupilem. Ten v oblasti působí jako pracovník nevládní neziskové organizace Člověk v tísni již 12 let a pro svou mimořádnou znalost tamních poměrů se stal průvodcem nejen štábu internetové televize Stream.cz, ale také celé série.  

image

Logo pořadu Banát CZ (zdroj: Stream.cz – v tiskové kvalitě ke stažení ZDE)

Příběhy šesti českých vesnic, které ukrývá panenská příroda na hranici Evropy a které stojí na prahu vymizení, jsou kdykoli ke zhlédnutí na internetové televizi Stream.cz.   

image

Život v Banátu (foto: Stream.cz – v tiskové kvalitě ke stažení ZDE)

Sdílet na sítích