Pardubice, Zlín a dalších 22 měst dnes virtuálně ožívají prostřednictvím Seznam.cz Panorama

7. prosince 2015

Pardubice, Zlín a dalších 22 měst České republiky dnešním dnem ožívají dohromady ve více jak 640 tisících panoramatických snímcích. Mapy.cz jim spustily Seznam.cz Panorama zachycenou novými kamerami. Ostravě Mapy.cz vyměnily původní panoramatické snímky za nové.

„Ve více jak 642 tisících panoramatických snímcích mohou lidé virtuálně prozkoumat důležitá a zajímavá místa čtyřiadvaceti měst Moravskoslezského, Pardubického, Zlínského a Královéhradeckého kraje,“ uvádí Martin Fuks, produktový manažer týmu Mapy.cz.

Zatímco Ostravě, stejně tak jako dříve i Brnu, Mapy.cz vyměnily původní panoramatické snímky za nové, dalších 23 měst má Seznam.cz Panorama nově. Při pořizování snímků ujelo auto společnosti Seznam.cz ulicemi měst přibližně 4 100 kilometrů, ze kterých vzniklo po zpracování více jak 2 430 kilometrů obrazového záznamu

image

Tabulka ve větším rozlišení.

Jeden kilometr obrazového záznamu pro nás představuje kilometrový úsek silnice, na kterém je pořízen jeden snímek zhruba každých pět metrů. Dohromady tak získáváme asi 200 snímků na 1 kilometr,“ vysvětluje Martin Fuks. „Při focení ulic měst není vždy možné projet každou ulicí pouze jednou. Ze slepých ulic musíme s autem Mapy.cz couvat, jednosměrkám historických center se obvykle vícekrát nevyhneme a hlavní připojovací ulice projíždíme několikrát kvůli zapadlým uličkám kolem. To je důvod, proč najedeme 1,5krát až 2krát delší trasu oproti výsledné délce obrazového záznamu po zpracování,“ doplňuje Martin Fuks. A aby bylo focení Seznam.cz Panorama skutečně efektivní, vytvořil si tým Mapy.cz pro tyto účely speciální navigační aplikaci, která pohlídá, aby při focení najeli co nejméně kilometrů.

image

Nová radnice v Ostravě ve větším rozlišení ke stažení

Nové snímky, které v surových datech zabraly 13,5 terabajtů a po zpracování 6,2 terabajtů, byly pořízeny kamerami s větším dynamickým rozsahem. Proto se mohou všichni, kteří na Mapy.cz navštíví města čtyř krajů virtuálně, těšit na opravdu kvalitní zobrazení fotografií, ze kterých je panorama složena. Ulice jsou nyní zobrazeny ve větším detailu, než je původní panorama z roku 2013 zachycující většinu měst České republiky. Pro focení panoramatických fotek použily Mapy.cz kameru Prosicilica GT od společnosti AVT. Automobil je opatřen 15 kamerami tohoto typu a výsledná panoramatická fotografie má rozlišení 72 Mpix. Každá kamera má své vlastní 1 Gbit ethernet připojení a do automobilu posílá přibližně 3,5 Gbyte za vteřinu.

image

Vila Tomáše Bati ve Zlíně ve větším rozlišení ke stažení.

Seznam.cz Panorama je ode dnešního dne přístupná pro města Ostrava, Pardubice, Zlín, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm, Kelč, Chrudim, Lázně Bohdaneč, Holice, Přelouč, Slatiňany, Heřmanův Městec, Kostelec nad Orlicí, Dvůr Králové nad Labem, Lázně Bělohrad, Hořice, Česká Skalice, Dobruška, Opočno, Nové Město nad Metují, Náchod, Hronov, Police nad Metují a Broumov.

DALŠÍ OBRÁZKY KE STAŽENÍ: Husovo náměstí v Novém Městě nad Metují, Radniční věž v Dobrušce, Důl Michal a Vítkovice v Ostravě, Pernštýnské náměstí a zámek v Pardubicích, ZŠ a Městská knihovna v Přelouči, Zámek Kelč a Zámek Žerotínů ve Valašském Meziříčí. 

Petr

image
Sdílet na sítích