Mapy.cz spustily letecké snímky Rakouska. Oblíbená destinace Čechů je tak k dispozici z ptačí perspektivy – prohlédněte si Alpy i historická města.

24. května 2016

Mapy.cz dnes spustily leteckou mapu Rakouska. Po Slovensku a České republice se lidé z výšky nově podívají třeba na Alpy nebo vídeňské zámky. Letecké snímky, ve kterých je zachyceno přes 95 tisíc kilometrů čtverečních, nechaly nafotit a zdarma poskytly celému světu spolkové země Rakouska. Nejoblíbenější český mapový portál se proto rozhodl je použít a poskytnout českým uživatelům. Podle statistik ČSÚ bylo v roce 2015 Rakousko pro Čechy čtvrtou nejnavštěvovanější zemí. V počtu stažení map do mobilu k offline použití je na Mapy.cz Rakousko dokonce druhou nejoblíbenější zahraniční destinací hned po Slovensku.

Letecké snímky (tzv. ortofoto) Rakouska, které pokrývají přesně 95 207 kilometrů čtverečních, si lidé prohlédnou v počítačích i online na svých mobilech. Jejich nafocení zajistily rakouské spolkové země a poskytly je celému světu k soukromým i komerčním účelům. V letecké mapě Rakouska lidé ocení třeba pohled na krásné vrcholky Alp a horská jezera, největší rakouský stadion Ernst-Happel-Stadion, netradiční Dům umění v Grazu, nebo také park vídeňského zámku Belveder. Podle dat Českého statistického ústavu bylo v roce 2015 Rakousko pro Čechy čtvrtým nejoblíbenějším cílem na dovolenou, a to po Slovensku, Chorvatsku a Itálii. V aplikaci Mapy.cz je pro české turisty Rakousko dokonce druhou nejoblíbenější zahraniční destinací. Jen od začátku letošního dubna si totiž jarní cestovatelé stáhli offline mapu Rakouska téměř 22tisíckrát. Ze zahraničních destinací na tom bylo o něco lépe už jen Slovensko s 38 tisíci staženími. ČR je s počtem 161 tisíc stažených map samozřejmě absolutní jedničkou.

image

Letecké snímky Rakouska si lidé prohlédnou online v počítačích i mobilech (grafika ve větším rozlišení).

„Předpokládáme, že leteckou mapu hodně využijí Češi, kteří se pravidelně pohybují v příhraničí, nebo sem míří na výlet. Osm z deseti rakouských turistických destinací, které si na Mapy.cz Češi nejčastěji zobrazují, totiž leží právě v pohraničí – lidé prostě hledají místa na nedělní výlet,“ vysvětluje Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz. Nejoblíbenějším místem hned u hranic je Hrad Hardegg. Mimo příhraničí si lidé nejčastěji zobrazovali vyhlídkovou věž Pyramidenkogel u jezera Wörthersee. Se svými 100 metry je to nejvyšší dřevěná rozhledna na světě a pro návrat dolů nabízí skvělou atrakci: jízdu na skluzavce. Na začátku roku ji Čechům v pořadu Nej… představila internetová televize Stream.cz.

image

Nejzobrazovanější turistická místa v Rakousku na jaře 2016 (grafika ke stažení zde). Místa na Mapy.cz: PyramidenkogelHardeggKajaPosvátný kámen, Einsiedlerhöhle, Edenkeller, KarlslustFalkensteinÜberstegCimaross

„Letecké snímky Rakouska byly pořízeny v letech 2012 a 2013 a mají naprosto srovnatelné rozlišení se snímky Slovenska, které jsme na Mapy.cz přidali v loňském roce. Rozdíl je přesto mírně patrný. V ortofotu Rakouska mohou lidé najít tzv. švy, které vznikají při skládání jednotlivých snímků do sebe. Slovensko i Česká republika takto viditelné švy nemají, protože zde tým Mapy.cz odvedl velké množství ruční práce při skládání snímků a jejich následné barevné úpravě. Jejich napojení jsme vedli vždy například podél cest, silnic a polí tak, aby švy nebyly běžným pohledem patrné. Oproti tomu jsme ortofoto Rakouska převzali již hotové a mohli jej pouze drobně upravit,“ vysvětluje Martin Fuks.

Jan

image
Sdílet na sítích