Po lobbistech namířili tvůrci Kanceláře Blaník hledáčky kamer na kuchaře

10. května 2016

„Žrádlo s příběhem? Mně z toho jebne. V čem to žijeme?!“ pohoršuje se zaníceně v jednom z dílů Kanceláře Blaník legendární lobbista Tonda Blaník. A právě jídlo a pozornost, která se ke světu gastronomie upíná, inspirovala tvůrce této politické satiry k natočení dalšího originálního počinu. I tentokrát využili režisér Marek Najbrt, producent Milan Kuchynka a scenáristé Robert Geisler a Tomáš Hodan prolínání fikce s realitou, jež interpretují s nadsázkou sobě vlastní. Jejím terčem se staly pořady o vaření a nevraživost panující mezi kuchaři v nich vystupujícími. Boj na ostří nože vypukne od pátku 13. května na internetové televizi Stream.cz v novém seriálu Žrouti.

Unikátnost celého gastronomického konceptu přitom nespočívá jen v precizní znalosti prostředí, ale především v propojení tří pořadů. První z nich s podtitulem „česky, ale dokonale“ uvedla internetová televize Stream.cz první dubnové pondělí pod názvem Luxus na talíři. Do naškrobeného rondonu v něm oblékla herce Roberta Mikluše, jenž v roli ortodoxního gurmeta odmítá šetřit a brát ohledy na cokoli. Španělské ptáčky svazuje stříbrnou nití, croissanty plní ovčím mozkem a kuřecí játra zastříkává koňakem Rémy Martin Louis XIII, jehož cena za lahev začíná „už“ na 48 990 korunách. Pověstnou třešničkou na dortu, nebo v tomto případě lépe řečeno plátkem 22karátového zlata završující iluzi provokativně snobské cooking show, je její záštita Romanem Vaňkem.

image
image

Fotografie Roberta Mikluše (zde) a croissantu s ovčím mozkem (zde). Foto: Stream.cz

Opačným extrémem jsou lidové recepty bodrého Míry Hejduka v podání herce Romana Mrázika. Ten v novém pořadu Vaříme s Mírou kuchařskou zdatnost hrát ani nemusí. Pro přípravu rychlovek „za nula nula prdlačky“ jí totiž není třeba. Vědom si toho, kde každé jídlo skončí, servíruje s  odzbrojující prostořekostí ve středečních premiérách českou pizzu z knedlíku, gothajburger nebo tatarák ze salámu.

image
image

Fotografie Míry Hejduka (zde) a gothajburgeru (zde). Foto: Stream.cz

A přestože jsou oba gastronomické světy zdánlivě neslučitelné, počínaje 13. květnem se na internetové televizi Stream.cz protnou. Pátky budou patřit Žroutům, seriálu, který nechá diváky nahlédnout pod pokličku okázalé pondělní cooking show Luxus na talíři i středečního lidového vaření s Mírou a podá svědectví o soukromí obou aktérů svádějících nelítostný boj o sledovanost i sponzory.

image

Fotografie ze seriálu Žrouti zde (zleva herci Roman Mrázik, Robert Mikluš a herečky Jana Plodková, Zuzana Stavná). Foto: Jan Hromádko

„Prvotní nápad byl natočit seriál z prostředí kuchařské show, které se staly fenoménem televizních obrazovek poslední doby. Po napsání několika dílů nás to ale přestalo bavit, tak jsme je vyhodili a začali úplně jinak. Díky předchozí spolupráci se Streamem jsme se rozhodli neomezovat pouze jedním formátem, ale naopak jich víc propojit tak, aby každý z nich fungoval sám o sobě a přitom dohromady tvořily jeden celek. Na jednu stranu to některé fáze výroby komplikovalo, ale zároveň byl tento posun velmi inspirativní,“ popisuje okolnosti vzniku jedinečného televizního formátu producent Milan Kuchynka ze společnosti Negativ.

„Zkombinovat dohromady tři televizní formáty – dva pořady o vaření a jeden seriál, to tu ještě nikdo nezkusil. A přesně takové výzvy máme na Streamu nejradši. Tentokrát je to sice třikrát víc vzrušující než jindy, ale mimořádně náročné na časování a dobrý odhad vývoje diváckých reakcí. Jestli jsme ho měli, se ukáže v půlce června, kdy všechny tři formáty vrcholí,“ dodává šéfproducent internetové televize Stream.cz Lukáš Záhoř.

image
image

Vizuál seriálu Žrouti ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

image

Robert Mikluš, Roman Vaněk a Roman Mrázik – foto ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

ŽROUTI
Premiérové díly každý pátek

HRÁLI
Robert Mikluš
Roman Mrázik
Jana Plodková
Zuzana Stavná
Václav Kopta
Pavel Šimčík
Jiří Maryško
Tomáš Bambušek
Vladimír Škultéty
Ladislav Hampl
Roman Vaněk
Tomáš Matonoha
Jakub Kohák
Janek Rubeš
a další

NÁMĚT: Tomáš Hodan, Marek Najbrt, Milan Kuchynka, Robert Geisler
SCÉNÁŘ: Robert Geisler
SPOLUPRÁCE NA SCÉNÁŘI: Tomáš Hodan
CASTING: Kateřina Oujezdská, Maja Hamplová – KO Casting
1. ASISTENT REŽIE: Matěj Leš
PRODUKCE: Pavel Vácha
MASKY: Klára Vladyková
KOSTÝMNÍ VÝTVARNICE: Andrea Králová
ARCHITEKT: Jan Pjena Novotný
ZVUK: Jan Štindl
STŘIH: Michal Hýka
DRUHÁ KAMERA: Havel Parkán
KAMERA: Martin Štěpánek
HUDBA: MIDILIDI
PRODUCENTI: Milan Kuchynka, Lukáš Záhoř
REŽIE: Marek Najbrt

image

Vizuál cooking show Luxus na talíři ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

LUXUS NA TALÍŘI
Premiérové díly každé pondělí
www.facebook.com/luxusnataliri
ÚČINKUJE: Robert Mikluš
NÁMĚT: Tomáš Hodan, Marek Najbrt, Milan Kuchynka, Robert Geisler
IDEAMAKER: Roman Vaněk
ODBORNÁ SUPERVIZE: Zdeněk Marcín
SCÉNÁŘ: Roman Vaněk, Martin Krušina, Zdeněk Marcín, Robert Mikluš, Zdeňka Weisová, Robert Geisler
REŽIE: Martin Krušina, Zdeňka Weisová, Markus Krug
KAMERA: Markus Krug, David Škoda
STŘIH: Jirka Novák
ZVUK: Jan Štindl, Martin Šulc, Vítězslav Jíra, Matouš Sýs, Robert Klímek
ŠÉFPRODUCENT: Lukáš Záhoř

image

Vizuál pořadu Vaříme s Mírou ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

VAŘÍME S MÍROU
Premiérové díly každou středu
www.facebook.com/varimesmirou
ÚČINKUJE: Roman Mrázik
NÁMĚT: Tomáš Hodan, Marek Najbrt, Milan Kuchynka, Robert Geisler
SCÉNÁŘ: Martin Krušina, Roman Mrázik, Zdeňka Weisová, Robert Geisler
REŽIE: Martin Krušina
KAMERA: Markus Krug, Janek Rubeš
STŘIH: Jirka Novák
ŠÉFPRODUCENT: Lukáš Záhoř

Eva Albrechtová
Specialistka komunikace

Sdílet na sítích