15 korun za euro? Největší turistická past číhá na turisty přímo u orloje

6. října 2016

Stověžatá, matka měst, srdce Evropy. Praha si vysloužila řadu přívlastků, jednoho se však stále nemůže zbavit – turistická past. Na jeden z nešvarů v samotném centru české metropole upozornil v posledním dílu pořadu Prague Guide reportér Janek Rubeš. Je jím směnárna nabízející turistům kurz, za nějž by se nemusel stydět ani protřelý lichvář:  1 euro za 15 korun.

„Už několik desítek let stojí tahle směnárna na nejfrekventovanějším náměstí v Česku,” začíná Rubeš reportáž. Mluví o provozovně nacházející se v místě, kde ulice Železná ústí na Staroměstské náměstí, přímo naproti Staroměstské radnici. Sem proudí denně zástupy turistů podívat se na věhlasný orloj a mnozí z nich se shánějí po místě, kde směnit eura či dolary za české koruny. Směnárna, na kterou Rubeš poukazuje, prodává 1 euro místo 27 jen za 15 korun, za 1 dolar vyplácí 12 korun místo 24.

Reportér internetové televize Stream.cz, který před časem v sérii reportáží Praha vs. prachy upozornil na praktiky nepoctivých taxikářů (nyní jim hrozí trest odnětí svobody na dva až osm let), se rozhodl varovat návštěvníky Prahy před nevýhodným prodejem valut tím, že se postavil před směnárnu a informoval příchozí o aktuálním kurzu České národní banky. Ten zároveň srovnal s tím, který je jim nabízen. Nepříjemné překvapení pak turisty, které ke směně láká především velký nápis “0 % Commision” (výše poplatků 0 %), přimělo k odchodu. „Víte, kolikrát za den jsme slyšeli slovo ‚děkuji‘? Asi 300krát. Víte, kolikrát ho slyšeli lidé, kteří pracují uvnitř (směnárny, pozn.)? Nikdy,” říká Rubeš s úsměvem.

image

Celý počin se však neobešel bez problémů. Reportéra nejdříve přišel vykázat strážník městské hlídky, následně byla přivolaná i státní policie. Rubeš ale s varováním nepřestal a dál turisty od návštěvy provozovny zrazoval, na což zástupci směnárny reagovali tím, že ho vyzvali k ukončení činnosti a opuštění místa. Předmětná výzva mimo jiné uvádí, že směnárnu „připravil o statisíce korun a hrozit mu může i trest dvou let odnětí svobody.“ Ani tato výhrůžka ale nebyla důvodem, aby s, jak sám říká, ,,záchranou turistů” přestal.

Díl s názvem Prague’s worst tourist trap, který tvůrci publikovali nejen na internetové televizi Stream.cz, ale i na Youtube, aby se varování dostalo k co největšímu počtu tuzemských i zahraničních diváků, zaznamenal během pěti dní bezmála 870 000 zhlédnutí a neunikl ani pozornosti novinářů nejen z okolních států, ale i z Norska, Kanady nebo Velké Británie. Silné podpory se Rubešovi, který je nominován na cenu českého internetu Křišťálová Lupa v kategorii Osobnost roku a jeho pořad na Globální projekt českých tvůrců, dostalo i na sociálních sítích. Jeden jmenovatel je nicméně všem reakcím společný a to otázka, jak je něco takového roky a beztrestně možné.

image

Reportér internetové televize Stream.cz a tvůrce pořadu Prague Guide Janek Rubeš (foto v tiskové kvalitě ke stažení – zde, zdroj: Stream.cz).

Sdílet na sítích