Reportér Jan Tuna odložil na Srí Lance vážnou tvář i zábrany

17. října 2016

Zatímco pro nepoctivé obchodníky je Jan Tuna synonymem nepříjemností, pro jejich podvedené zákazníky mnohdy poslední záchranou. V soukromí se ale nekompromisní reportér s vážnou tváří mění v usměvavého sympaťáka, který rád cestuje, sportuje a nezkazí žádnou zábavu. Příležitostí poznávat nepoznané měl v posledních dnech požehnaně. Po sérii kauz, které rozpoutal svým pořadem A DOST!, totiž odletěl na Srí Lanku. Ani na ostrově, který patří mezi oblíbené turistické cíle Indického oceánu, ale nezahálel. Kromě námětů na reportáže ho zaměstnávaly i přípravy nového pořadu pro internetovou televizi Stream.cz. V něm se představí coby průvodce a stejně jako ve spotřebitelsko-investigativním týdeníku, bude dávat užitečné tipy. 

„Na Srí Lance jsme strávili dvanáct dnů, během kterých jsme projeli skoro celý ostrov. Bylo to našlapané, spali jsme maximálně tři hodiny denně, protože jsme toho chtěli vidět co nejvíc. Navzdory fyzické únavě jsem načerpal spoustu energie. Celé putování jsem absolvoval bos, boty jsem měl na nohách jen při výstupu z letadla. Největšími zážitky byl bosovýběh na legendární skalní královský komplex Sigiriya, setkání tváří v tvář s divokými slony v národním parku, kdy se rozvášněný sloní samec vydal přímo proti našemu džípu, čekání na leoparda, který se nám v divočině zjevil až po několika hodinách, kdy už jsme nevěřili, že ho spatříme, a magický večer na říčním safari s ptačím ostrovem, na nějž se slétají nocovat tisíce ptáků. Užil jsem si i spaní ve stanu v džungli, kde nás od slonů dělil jen elektrický ohradník a budily nás opice, které nám skákaly po celtě nad hlavou. No a velkou jízdou, a to doslova, bylo, když jsem se učit surfovat na proslulých obřích srílanských vlnách. Tělo mám odřené ještě teď, ale stálo to za to,“ nadšeně popisuje Tuna své zážitky, o které se s diváky podělí na přelomu roku.


image

Jan Tuna na ostrově, který patří mezi oblíbené turistické cíle Indického oceánu – foto v tiskové kvalitě ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

„Natáčení jsme věnovali spoustu času, ale vůbec nám to nevadilo, protože jsme pracovali ve skvělé partě. Mé velké díky patří kameramanovi Honzovi Mikulkovi, který vše natáčel a spolurežíroval, bez něho by to nebylo ono. A velkou oporou mi byla i nejstarší dcera Zuzka, která se ujala produkce,“ uzavírá Tuna, kterému je pasivní odpočinek cizí.

image

Největším zážitkem byl pro reportéra bosovýběh na legendární Sigiriyu – foto v tiskové kvalitě ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

Nově nabitou energii investuje reportér do dalších dílů pořadu A DOST! V něm v posledních týdnech podrobil nezávislým testům oblíbený nápoj teenagerů bubble tea, upozornil na nekalé praktiky společnosti nabízející potravinové doplňky, s nimiž spojila své jméno herečka Simona Stašová, nebo polské maso s českým označením původu a víno nepřirozeně modré barvy vydávané za přírodní v regálech tuzemských obchodních řetězců. Reakce na odvysílané epizody v podobě omluv, ukončených spoluprací a stažení z prodeje na sebe nenechaly dlouho čekat. A právě o nápravu jde Janu Tunovi v první řadě a úsilí o ni je tím, co ho žene dál. Na pozoru by se tak měli mít všichni nepoctivci, protože zdaleka neřekl poslední slovo. Už teď připravuje například velké testy u nás a v Německu prodávaných tuňáků v konzervách.

image

Surfování na proslulých srílanských vlnách byla opravdová jízda – foto v tiskové kvalitě ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

image

Na Srí Lanku doprovázela reportéra i jeho sympatická dcera Zuzka – foto v tiskové kvalitě ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

image

Po sérii kauz, které rozpoutal svým pořadem A DOST!, odletěl Tuna natáčet do Indonésie – foto v tiskové kvalitě ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

image

Na říčním safari uprostřed džungle zbyla během natáčení i chvíle na meditaci – foto v tiskové kvalitě ke stažení zde (zdroj: Stream.cz)

Sdílet na sítích