Seznam.cz se připojuje k veřejné sbírce Bílá pastelka

11. října 2017

V Mezinárodní den bílé hole podpoří zaměstnanci Seznam.cz zakoupením symbolických pastelek za minimální příspěvek 30 korun služby, jež pomáhají nevidomým v každodenním životě. Společnost Seznam.cz je dlouhodobým partnerem Bílé pastelky – sbírky, jež má v této oblasti nejdelší tradici v Česku. „Cíl sbírky koresponduje s posláním Seznamu. Naše služby jsou určeny pro všechny, tedy i pro nevidomé. Proto je vyvíjíme tak, aby splňovaly veškeré požadavky na tzv. přístupnost. Vedle toho pomáháme nevidomým s orientací prostřednictvím haptických map. Ty každý den používá na 800 lidí,“ říká Táňa Lálová, PR specialistka společnosti Seznam.cz.

Ve středu brzy ráno vyrazilo do ulic s kasičkami a v tričkách s emblémem Bílé pastelky kolem 2900 dobrovolníků, převážně z řad středoškolských studentů. „Svým příspěvkem lidé podpoří zajištění základních služeb, které nevidomým umožňují fungování v každodenním životě. Jde například o výcvik vodicích psů, přípravu pro rekvalifikaci a vstup na pracovní trh, převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače. Značná část prostředků je také využita na služby spojené s návratem lidí osleplých v dospělosti zpět do běžného života. Jde například o nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, výuku Braillova písma, zvládání práce v domácnosti poslepu a další,“ říká Rudolf Volejník, viceprezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS), která sbírku každoročně pořádá.  Letošní osmnáctý ročník SONS ve spolupráci se svými dceřinými obecně prospěšnými společnostmi Tyfloservis a krajskými TyfloCentry.

Služby přístupné všem

Seznam.cz své služby připravuje pro všechny návštěvníky českého internetu. Proto při jejich vývoji nezapomíná ani na téma přístupnosti, díky které je nevidomí a slabozrací mohou využívat pohodlně a především efektivně. „V České republice je podle ČSÚ zhruba 18 tisíc lidí s těžkou vadou zraku. Přístupnost považujeme za samozřejmou a prestižní záležitost a jako jednička českého internetu ji vnímáme jako naši společenskou zodpovědnost. Ke správně udělanému webu patří i to, že ho může použít každý,“ říká Táňa Lálová a doplňuje: „Neustále pracujeme na přístupnosti obsahu, tedy Seznam Zpráv a webů Proženy.cz či Novinky.cz. V současnosti se věnujeme službám Kupi.cz, Jízdní řády a také internetové televizi Stream.cz.“

S orientací v novém prostředí pomáhají nevidomým haptické mapy nejen v Česku, ale od roku 2016 také na Slovensku. Od letošního května jsou k dispozici ve třech velikostech, které usnadňují orientaci ve větším prostoru, například při zobrazení poloh obcí, měst, silnic či dálnic nebo vodních toků. „Haptické mapy za posledních 12 měsíců zaznamenaly na 400 tisíc zobrazení a každý den je navštíví více než 800 unikátních uživatelů. To je pro nás důkazem, že jde o službu, která má smysl a do budoucna ji chceme dál podporovat,“ říká Táňa Lálová.

Foto v tiskové kvalitě ke stažení. 

Pro editory

Haptické mapy (www.hapticke.mapy.cz) umožňují automatické generování kartografických podkladů vhodných pro výrobu hmatových map, tedy grafiky reliéfní sledovatelné bez využití zraku. Jejich podoba je výsledkem společného úsilí dvou univerzitních pracovišť – Teiresiás při Masarykově univerzitě a ELSA při ČVUT v Praze – a společnosti Seznam.cz. Dodejme, že haptické mapy od Seznam.cz jsou jedinou veřejnou službou tohoto druhu na světě, která nabízí kontinuální zobrazení celého státu (prozatím České a Slovenské republiky) v podobě hmatové mapy pro nevidomé. Jako další rozšíření služby se aktuálně připravuje možnost zobrazení map celého světa.

Sdílet na sítích