Nevhodných dárků přibývá. Po Vánocích lidé na Sbazar.cz ve velkém prodávají knihy, nábytek i svatební šaty

Aneta Kapuciánová 11. ledna 2018

Každý rok se lidé v prvních dnech nového roku zbavují věcí, které Ježíšek nadělil, ale netrefil se do jejich vkusu. Protože účtenku k dárku může obdarovaný sehnat jen málokdy, hned po Štědrém dni na službě Sbazar.cz přibývá tisíce nových inzerátů. Zdaleka nejčastějším nevhodným dárkem se stávají historické knihy, kuchařky a oblečení. Překvapivě také významně rostou kategorie dětského nábytku a svatebních šatů.

„I když samozřejmě lidem do obývacích pokojů nevidíme, vykládáme si zvýšenou nabídku i poptávku po svatebních a společenských šatech probíhající plesovou sezonou. Jen těžko bychom asi hledali člověka, který se nevypraví alespoň na jeden ples,“ říká Pavel Kolář, produktový manažer služby Sbazar.cz, a dodává: „Důvod rostoucí nabídky dětských postýlek a kolébek si však odhadnout netroufáme.“

Nevhodné dárky: Kdy se nám Ježíšek netrefil do vkusu?

Češi si knihy nadělují nadmíru rádi, ne vždy se ale trefí do vkusu obdarovaných. Není proto žádný div, že na službě Sbazar.cz po Štědrém dnu roste nejvíce právě tato kategorie. „Sledujeme, že téměř dvojnásobně vzrostl počet nových inzerátů historických knih a častěji lidé prodávají také kuchařky. V případě nových knih jde v těchto žánrech často o hodnotné publikace, proto je logické, že řada lidí využije možnosti prodeje namísto toho, aby se na knihu prášilo někde na poličce,“ komentuje Pavel Kolář. Další kategorií, kde v novém roce raketově roste počet nových inzerátů, je dětské zboží. Krátce po svátcích vrostla o více než 70 % kategorie dětského nábytku – zejména postýlek. O 77 % více se nabízejí také přebalovací podložky.

Co lidé na Sbazar.cz ještě prodávají?

Měkké balíčky patří vždy mezi rizikové dárky. „Ukazuje se, že odhad správné velikosti je alchymie zejména u kalhot. Právě ty totiž lidé nyní prodávají jednou tak častěji než před Vánoci,“ komentuje Pavel Kolář. V nabídce najdeme také elektroniku, zdaleka nejčastěji se lidé zbavují MP3 přehrávačů, kterých je mezi inzeráty o 53 % více. V kategorii domácích spotřebičů není nyní problém sehnat žehličky, kterých je na službě Sbazar.cz o 57 % více než na začátku prosince.

Rostoucí nabídka ale nijak zásadně neovlivňuje cenu, za kterou lidé nepotřebné věci nabízejí. „Často jde skutečně o nové věci či nevhodné dárky. Proto jejich cena v rámci prodeje mezi lidmi v porovnání se zbytkem roku nijak významně neklesá,“ dodává Kolář.

Plesovou sezonu nezastíní ani Vánoce

Během roku Češi prostřednictvím služby Sbazar.cz prodávají v drtivé většině oblečení. V první polovině prosince rostly zejména kategorie spojené s nadcházející plesovou sezonou o více než 50 %.  Ukazuje se, že obleky, saka či společenské šaty lidé stále vyhledávají i takzvaně z druhé ruky.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích