Služba Spolužáci.cz na konci srpna skončí

Aneta Kapuciánová 4. dubna 2018

Po 14 letech fungování zavírá společnost Seznam.cz svou službu Spolužáci. Ta bude v plné verzi fungovat do 24. května, následně si do 31. srpna budou moct současní uživatelé stáhnout všechny dokumenty a fotografie, nebude však možné zakládat nové skupiny nebo se zaregistrovat jako nový člen. Definitivní ukončení provozu služby je pak naplánováno na 1. září.

Službu Spolužáci.cz používalo na začátku roku 2018 přes 20 000 lidí denně, přičemž počet nových uživatelů se rok od roku snižoval. „Pokles nových uživatelů jsme na Spolužácích začali pociťovat v roce 2015. Ačkoli měla služba původně sloužit zejména pro žáky a studenty, používali ji spíše absolventi, kteří skrze ni udržovali vzájemné kontakty,“ vysvětluje Veronika Prokopová, produktová manažerka služby Spolužáci.cz, a upřesňuje důvody uzavření služby: „Od 25. května začne platit Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Abychom mohli změny, které z něj vyplývají, implementovat na Spolužácích, museli bychom službu od základů přepsat. Toto řešení se ukázalo jako neefektivní a finančně příliš náročné, proto jsme dospěli k rozhodnutí službu ukončit a úsilí i peníze věnovat do rozvoje jiných služeb.“

Služba bude ve stávající podobě fungovat do 24. května, poté nebude možné zaregistrovat nového uživatele, ani vkládat nové fotky. „Do konce srpna mají všichni současní spolužáci možnost stáhnout si ze služby fotografie i dokumenty, o které nechtějí přijít. K 1. září bude služba definitivně ukončená a uživatelé už se na ní nedostanou,“ upřesňuje harmonogram uzavření Spolužáci.cz Prokopová. Alternativní službu česká internetová jednička vyvíjet neplánuje.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích